Στις 3 Αυγούστου η πρώτη δημοπράτηση για τη γεώτρηση στη θέση Σαριγκιόλ

Συζητήθηκε η χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σκληρή ανακοίνωση της Δημάρχου Ρήγα Φεραίου Ελένης Λαΐτσου, σχετικά με το θέμα της υδροδότησης στο Στεφανοβίκειο, με πολλούς αποδέκτες.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Το πρόβλημα της υδροδότησης του Στεφανοβικείου είναι χρόνιο και έχει άμεση σχέση με το υπέδαφος το οποίο δυστυχώς είναι επιβαρυμένο, αλλά έχει σχέση μεταξύ άλλων και με την υπεράντληση των υδάτων από τις πολλές γεωτρήσεις.

Ως νέα Δημοτική Αρχή ήρθαμε αντιμέτωποι με το ζήτημα αυτό τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν στο πλαίσιο των τακτικών χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων που πραγματοποιούνται στο πόσιμο νερό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις σε σίδηρο, χρώμιο, μαγγάνιο, αρσενικό και άλλες ουσίες.

Όπως ήταν επόμενο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε μια υδροδότηση από την οποία υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Την απενεργοποιήσαμε και αμέσως ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για την ανόρυξη νέας υδρευτικής γεώτρησης. Για το σκοπό αυτό εκλήθη και το ΙΓΜΕ που υπέδειξε δύο σημεία, στη «Μαγούλα» και στο «Σαριγκιόλ».

Αποφασίσαμε να κάνουμε την ανόρυξη στη «Μαγούλα» επειδή βρισκόταν πιο κοντά στο Στεφανοβίκειο και αποτελούσε πιο σύντομη λύση. Μάλιστα για τη θέση «Μαγούλα» ελήφθη ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Στεφανοβικείου.

Προχωρήσαμε γρήγορα τις διαδικασίες, παρά τη μεγάλη γραφειοκρατία που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις και μέσα σε δύο μήνες η ανόρυξη της γεώτρησης είχε ολοκληρωθεί. Προτού όμως την ενεργοποιήσουμε, έπρεπε να ελέγξουμε το νερό που θα τροφοδοτούσε τις οικίες. Τελικά οι αναλύσεις έδειξαν συγκεντρώσεις αρσενικού που σήμαινε πως ούτε αυτή η γεώτρηση μπορούσε να λειτουργήσει.

Δεν σταματάμε όμως. Στις 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δημοπρασία για τη θέση στο «Σαριγκιόλ» που θα γίνει η ανόρυξη, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ήδη έχουμε έτοιμη τη μελέτη και στη σύσκεψη που έγινε υπό τον περιφερειάρχη, ανακοινώσαμε ότι θα υποβάλλουμε τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση του έργου ύψους 500.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.

Στο έργο θα περιλαμβάνεται εκτός από την ανόρυξη της γεώτρησης και η κατασκευή του δικτύου που θα διοχετεύει το νερό από το «Σαριγκιόλ» στο Στεφανοβίκειο.

Παράλληλα για το θέμα αυτό έχουμε προγραμματίσει συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Προφανώς και αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση που βρίσκονται οι κάτοικοι στο Στεφανοβίκειο. Και κανείς δεν το αρνείται αυτό. Όμως ο Δήμος προσπαθεί όλη αυτή την περίοδο να λύσει ένα πρόβλημα που οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν. Γι’ αυτό και ασχολείται καθημερινά έχοντας το θέμα αυτό σε άμεση προτεραιότητά του.

Ασφαλώς κύκλοι της αντιπολίτευσης νομίζουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν κριτική.

Αλλά ο κόσμος έχει και κρίση και μνήμη. Γιατί, όταν εμείς από τη θέση της αντιπολίτευσης αναδεικνύαμε στο Δήμο Φερών το ζήτημα με τα ακατάλληλα νερά που έπιναν οι κάτοικοι, καθώς η τότε Δημοτική Αρχή δεν είχε δημοσιοποιήσει τα αρνητικά αποτελέσματα των αναλύσεων, αυτοί που τότε σιωπούσαν, τώρα φωνασκούν ασκόπως προσπαθώντας να βγουν από τον λήθαργο της πολιτικής τους ανυπαρξίας.

Όσο για τον πρώην Δήμο Κάρλας, αυτοί που τώρα υποκριτικά ενίστανται, τότε που είχαν θέσεις ευθύνης, αδιαφόρησαν για την επίλυση του προβλήματος αφήνοντας στην τύχη της μια ολόκληρη περιοχή.

Το σίγουρο είναι πως η πολιτική υποκρισία έχει και τα όριά της. Και οι δημότες στους οποίους καθημερινά δίνουμε λόγο με τις δράσεις μας, βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει