Συζήτηση στην Εκτελεστική Επιτροπή για το Ρυθμιστικό

Το θέμα εισάγεται για τελική γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις της δημοτικής αρχής επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το «Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου», συζητήθηκαν σήμερα στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, ενόψει της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, των Δημάρχων Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου και βασικών φορέων της περιοχής.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της επικείμενης συνεδρίασης, τονίζοντας ότι, έπειτα από πολυετή επεξεργασία της σχετικής μελέτης, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται πλέον να παράσχει την τελική του γνωμοδότηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, το οποίο αποτελεί ένα «εργαλείο» ανάπτυξης στρατηγικού χαρακτήρα για το μέλλον του τόπου.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση του Σχεδίου που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάϊο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ν. Σηφουνάκη, επισήμανε ότι στη συνάντηση αυτή είχαν γίνει βασικές παρατηρήσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, οι οποίες δεν ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο.

Το συνολικό πλαίσιο των παρατηρήσεων επί του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Διαφάνειας κ. Νίκος Μόσχος, αφού προηγουμένως έκανε συνοπτική ενημέρωση για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι στιγμής και για τις απόψεις που έχουν καταγραφεί.

Όσον αφορά την ενίσχυση του ρόλου της περιοχής Ρυθμιστικού Σχεδίου και της ακτινοβολίας του αστικού κέντρου στον περιφερειακό, τον εθνικό και το διεθνή χώρο, η παρούσα δημοτική αρχή θεωρεί ότι η ανάπτυξη του «περίφημου» διπόλου Βόλου – Λάρισας δεν επιτυγχάνεται απλά με την χωροθέτηση λειτουργιών και χρήσεων στον άξονα της Π.Ε.Ο. που συνδέει τις δύο πόλεις, αλλά είναι ένα ζήτημα σύνθετο που απαιτεί την υποστήριξη πολλών και διαφορετικών μορφών δράσεων και πολιτικών, μέσα από συνεργασίες των τοπικών κοινωνιών και παραγόντων. Η υποστήριξη του διπόλου από το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. είναι αρκετά γενική και αόριστη.

Ένα μείζον θέμα που έχει προκύψει είναι το θέμα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.). Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το Ρ.Σ.Β. να προβλέψει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την τροποποίηση των ΖΟΕ, που περιλαμβάνονται στον Καλλικράτειο Δήμου Βόλου. Τις κατευθύνσεις αυτές θα εξειδικεύσει το επικείμενο Γ.Π.Σ. Βόλου.

Είναι παράλογο – όπως χαρακτηριστικά τονίζεται – να πραγματοποιείται συζήτηση αυτή τη χρονική περίοδο για τα δύο βασικότερα πολεοδομικά «εργαλεία» που θα δεσμεύσουν την περιοχή, για πολλά χρόνια και να απουσιάζουν από αυτά κατευθύνσεις και παρεμβάσεις στις Ζ.Ο.Ε.. Το σχέδιο Π.Δ. αγνοεί με τρόπο συστηματικό την ανάγκη τροποποίησης των Ζ.Ο.Ε. και ανακούφισης συγκεκριμένων χρήσεων γης, που έχει ανάγκη η περιοχή και οι οποίες επισημάνθηκαν εξαντλητικά από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια.

Το σχέδιο Π.Δ. υποτιμάει βασικούς πόλους ανάπτυξης (αεροδρόμιο, Πανθεσσαλικό, Θεματικό Πάρκο κλπ) ενώ σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. στους οικιστικούς υποδοχείς, αγνοεί την πραγματική κατάσταση της περιοχής (πραγματικός πληθυσμός, γεωμορφολογικά στοιχεία κλπ.).

Οι παρατηρήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής εστιάστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου του Π.Δ., και τις κατευθύνσεις που αυτό δίνει, ώστε με πολύ συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αυτά να τροποποιηθούν κατά την τελική επεξεργασία του από το ΥΠΕΚΑ.

Εξάλλου, όπως τονίστηκε, το σχέδιο αυτό του Π.Δ. έχει βασιστεί σε μια μελέτη, η οποία δέχθηκε πολλές επικρίσεις για τη μεθοδολογία της, την επεξεργασία των δεδομένων, τις κατευθύνσεις και τις προτάσεις της, τόσο από τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής όσο και από το ΤΕΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει