Συνάντηση Α. Παπατόλια με Υπ. Παιδείας, Ά. Διαμαντοπούλου

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κα Διαμαντοπούλου πραγματοποίησε χθες ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» κ. Απ. Παπατόλιας ενόψει της κατάθεσης στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των ΑΕΙ.

Ο κ. Παπατόλιας τόνισε στην Υπουργό ότι ο νέος νόμος αποτελεί μια πραγματική τομή στη μέχρι σήμερα λειτουργία του Πανεπιστημίου, εισάγοντας πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό, όπως η εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων, τα διατμηματικά προγράμματα σπουδών, η επιβράβευση της αριστείας, η τακτική λογοδοσία, η εδραίωση της αξιολόγησης, η απομόνωση του κομματισμού και η ουσιαστική σύνδεση με την περιφερειακή ανάπτυξη και την επιχειρηματική κοινότητα.

Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Παπατόλιας την ανάγκη να συνδεθούν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια με την αναπτυξιακή προοπτική της κάθε Περιφέρειας, μέσα από συγκεκριμένα Περιφερειακά Στρατηγικά Σχέδια στα οποία θα εμπλέκεται υποχρεωτικά το κάθε περιφερειακό Πανεπιστήμιο, ιδρύοντας μια σταθερή και μετρήσιμη συσχέτιση μεταξύ αναπτυξιακών στόχων ανά Περιφέρεια, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προώθησης νέων επενδύσεων που θα αξιοποιούν τις προσπάθειες των ενεργών ερευνητών.

Ο κ. Παπατόλιας επεσήμανε, ακόμη, την ανάγκη να αναπτυχθεί με τη συνεργασία των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού αλλά και της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας σε κάθε Περιφέρεια, ένα ευρύτατο δίκτυο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, με σκοπό η μεταρρύθμιση να γίνει κτήμα όλων των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων, να αποφευχθεί η άστοχη πόλωση μεταξύ δήθεν αντιμαχόμενων μερών και να εμπεδωθεί στην πράξη η σημασία του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος για την περιφερειακή ανάπτυξη και την τόνωση του επιχειρείν.

Η κα Διαμαντοπούλου σημείωσε, από τη μεριά της, ότι πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, ενώ αναφέρθηκε και σε αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν ήδη λάβει χώρα από ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης (βλ. Δήμαρχος Θεσ/νίκης Γιάννης Μπουτάρης) σε συνεργασία με τους φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας.

Η κα Διαμαντοπούλου παρέδωσε, επίσης, στον κ. Παπατόλια φάκελο στοιχείων από τα οποία πιστοποιείται, με συγκριτικά δεδομένα από τη διεθνή εμπειρία, ο ιδιαίτερα χαμηλός βαθμός «αυτοδιοίκησης» του ελληνικού Πανεπιστημίου με βάση το ισχύον σύστημα, τονίζοντας τις αναλογίες ανάμεσα στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και στο νέο Νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια.

Τέλος, ο κ. Παπατόλιας ανέφερε στην Υπουργό ότι η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλών Δύναμη» πρόκειται σύντομα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης των Θεσσαλών πολιτών γύρω απ’ το μεγάλο ζήτημα της σύνδεσης του Πανεπιστημίου με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει