Συνάντηση για το Σπίτι του Ρήγα στο Βελεστίνο

Συνάντηση με την προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλα Ιντζεσίλογλου και τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα Δημήτρη Καραμπερόπουλο είχε την Κυριακή η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, ενώ αναμένεται να υπάρχει στενή συνεργασία και με την Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων.

Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η καλύτερη διαμόρφωση του «Σπιτιού του Ρήγα», προκειμένου ο χώρος να είναι οργανωμένος και επισκέψιμος. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου Μπατακόγιας και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πρίντζου.

Όπως τόνισε η κ. Λαΐτσου, συζητήσαμε με την κ. Ιντζεσίολογλου και τον κ. Καραμπερόπουλο και καταλήξαμε σε κάποιες αρχικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο «Σπίτι του Ρήγα», ώστε να δημιουργηθεί ένας αφιερωματικός χώρος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.

Οι παρεμβάσεις σχετίζονται με την αισθητική αναβάθμιση του χώρου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, βρίσκονται τα θεμέλια του σπιτιού του Ρήγα και η δημιουργία ενός θεματικού χώρου που θα αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Ρήγα. Ο χώρος θα φωτίζεται και το πράσινο θα καλλωπιστεί.

Παράλληλα, από τη ΙΓ’ Εφορεία δεν αποκλείεται να κάποιες δοκιμαστικές τομές στο χώρο για την ανεύρεση και άλλων σημείων αναφοράς που σχετίζονται με το Σπίτι του Ρήγα.

Η κ. Λαΐτσου πρόσθεσε πως από τη Δημοτική Αρχή ήδη προγραμματίζεται η δημιουργία ενός Μουσείου-Κέντρου πολιτισμού που θα περιλαμβάνει και το Ρήγα Φεραίο. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχει υποβληθεί σχετική πρόταση για χρηματοδότηση.

Παράλληλα από τη συνάντηση αποφασίστηκε η θεσμοθέτηση επιστημονικών σεμιναρίων που θα αναφέρονται στο έργο του Ρήγα. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στο πρώτο Σάββατο του Νοεμβρίου και η αρχή θα γίνει από φέτος με τη συνεργασία του Δήμου και της Επιστημονική Εταιρείας της οποίας προεδρεύει ο κ. Καραμπερόπουλος.
Στα σεμινάρια θα μπορούν να συμμετέχουν επιστήμονες, ερευνητές, ιστορικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει