Συνάντηση Κώστα Αγοραστού – Γιάννη Δριβελέγκα

-Πιστοποιητικό γης υψηλής παραγωγικότητας
-Αδειοδότηση ποιμνιοστασίων
-Νομιμοποίηση πρόχειρων σταυλικών εγκαταστάσεων

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Δριβελέγκα είχε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την πρόσφατη τροπολογία που ήρθε στη Βουλή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες με το πιστοποιητικό γης υψηλής παραγωγικότητας που δημιουργούσε σύγχυση και ανασφάλεια στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το θέμα είχε έγκαιρα αναδείξει τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά και από συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και προσωπικά ο κ. Κ. Αγοραστός παρεμβαίνοντας στο αρμόδιο υπουργείο.

Το ζήτημα ξεκαθαρίζει οριστικά με τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου-Οργάνωση της εποπτείας του κράτους» με το παρακάτω άρθρο: «Η διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 56 του Ν. 2637/1998, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με τη παράγραφο 37 του άρθρου 24 του Ν. 2945/2001 και τροποποιήθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 9 του Ν. 3851/2010 (ΦΕΚ Α’ 85), αρχίζει να ισχύει δέκα ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κοινής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 56 και μόνον για τις εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Συμβολαιογραφικές πράξεις που συντάχθηκαν μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και αφορούν εκτάσεις του άρθρου 56 του Ν. 2637/1998, είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

Στη συνάντηση αναφέρθηκε επίσης και το θέμα της αδειοδότησης των ποιμνιοστασίων, ένα πρόβλημα για το οποίο επανειλημμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρενέβη στο υπουργείο, καθώς εμπόδιζε τους κτηνοτρόφους να ενταχθούν σε προγράμματα, να ηλεκτροδοτηθούν, κ.ά.

Ο κ. Γ. Δριβελέγκας διαβεβαίωσε τον κ. Κ. Αγοραστό ότι άμεσα θα συζητηθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα απλοποιεί κατά πολύ τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς ως μοναδική πια προϋπόθεση για την νομιμοποίηση των πρόχειρων σταυλικών εγκαταστάσεων θα είναι η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων από οικισμούς, πηγές ύδρευσης και αρχαιολογικούς χώρους. Εφόσον υπάρχουν τα ανωτέρω προαπαιτούμενα, με μια απλή αίτηση στους οικείους Δήμους θα δύναται να εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει