Συνάντηση Παπατόλια με τον Υφυπουργό Περιφ. Ανάπτυξης κ. Μωραΐτη

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Θάνο Μωραΐτη πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της «Θεσσαλών Δύναμη», με τον επικεφαλής της παράταξης κ. Απόστολο Παπατόλια και την Περιφερειακή Σύμβουλο κα Τσαλίκη, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα της ενδιάμεσης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και της επαναξιολόγησης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία.

Ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε τους κ.κ. Παπατόλια και Τσαλίκη για τις τελευταίες θετικές εξελίξεις σχετικά με την πρόταση Μπαρόζο για μείωση της εθνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ σε ποσοστό 5%, προκειμένου να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών προγραμμάτων και να απελευθερωθούν πολύτιμοι πόροι για αναπτυξιακές δράσεις και δημόσιες επενδύσεις.

Ο κ. Μωραΐτης επέμεινε στην εκτίμηση ότι η οριακή μείωση των πιστώσεων για όλα τα ΠΕΠ της χώρας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επηρεάσει αρνητικά την πορεία των έργων στη Θεσσαλία, αφού με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής δημιουργούνται πολύ ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ταχύτερη έναρξη της κατασκευής των ώριμων έργων και τη θεαματική βελτίωση της απορροφητικότητας.

Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης τόνισε ακόμη ότι αυξάνεται το ποσό της τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση έργων και δράσεων, που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες για τη Θεσσαλία, επισημαίνοντας την ανάγκη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το Περιφερειακό Συμβούλιο στην κατεύθυνση της «εξυγίανσης» του ΠΕΠ και της επικαιροποίησης του αναπτυξιακού χάρτη της Περιφέρειας.

Ο κ. Παπατόλιας δήλωσε ότι η «Θεσσαλών Δύναμη» είναι πανέτοιμη, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, να συνεργαστεί με την Περιφερειακή Διοίκηση, ώστε να καθοριστούν από κοινού τα «έργα-πιλότοι» του ΠΕΠ, δηλαδή έργα με υψηλή αναπτυξιακή προστιθέμενη αξία και ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας για δημοπράτηση και άμεση υλοποίηση.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Παπατόλιας και Τσαλίκη αναφέρθηκαν διεξοδικά στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Μαγνησίας, τονίζοντας ότι «η ενδιάμεση αναθεώρηση και η αξιοποίηση των αυξημένων πόρων της Τεχνικής Βοήθειας αποτελούν μια νέα μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση και την ωρίμανση έργων, όπως ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία νέων λιμενικών εγκαταστάσεων, η βελτίωση του οδικού κυκλώματος του Πηλίου, η κατασκευή της παράκαμψης του Χιονοδρομικού και η ανανέωση των αναβατήρων, η βελτίωση της ΠΕΟ Βόλου-Λάρισας, η ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Νομού, καθώς και η εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού».

Η κ. Τζούλια Τσαλίκη χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και δήλωσε ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ σε κεντρικό επίπεδο πρέπει να υπάρξει και στην Περιφέρεια και χαρακτήρισε τη συνάντηση ως απαρχή στενότερης συνεργασίας, αφού σε αυτή την κρίσιμη στιγμή όλοι πρέπει να συμβάλλουν με τις γνώσεις και τις προσπάθειές τους.

Τέλος, ο κ. Παπατόλιας δεσμεύθηκε ότι η «Θεσσαλών Δύναμη» ξεκινά από αύριο τη διαβούλευση, με τη συνδρομή των στελεχών της παράταξης –και στους 4 θεσσαλικούς Νομούς- προκειμένου να καθοριστούν τα «έργα – ορόσημα» για το σύνολο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει