Συνέλευση Συνδικάτου Μετάλλου Μήτσος Παπαρήγας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός επικράτησε κατά την διάρκεια της μαζικής συνέλευσης του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας Μ. Παπαρήγας, την οποία απασχόλησαν και τα ιδιαίτερα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που έχει όλος ο κλάδος (αλλαγή εργασιακών σχέσεων, ατομικές συμβάσεις, απλήρωτη εργασία, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, υπογραφή κλαδικής σύμβασης), καθώς και η μορφή και ο τρόπος αντιμετώπισής τους.

Ιδιαίτερα εξετάσθηκαν το χρόνιο και συνεχώς επιδεινούμενο πρόβλημα στη βιομηχανία Κιολεϊδης, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί 6 μήνες και τους οφείλεται επίσης το επίδομα αδείας 2013 και το 55% του δώρου Χριστουγέννων. Επίσης η εργασιακή ομηρία των εργαζομένων των εταιρειών του ομίλου Λεμονιά στους οποίους έχει επιβληθεί εδώ και 1,5 χρόνο εκ περιτροπής εργασία μίας ημέρας την εβδομάδα και στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα αρκετών μηνών, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις του Εφετείου Λάρισας. Επισημάνθηκε ότι με αποκλειστική ευθύνη και επιλογή του βιομηχάνου Λεμονιά από το Σεπτέμβρη του 2012 έχει κλείσει τα εργοστάσια και έχει σταματήσει κάθε παραγωγική λειτουργία των εταιρειών. Επίσης, ο χρόνος παραμονής της εταιρείας στο άρθρο 99 έληξε στο τέλος του χρόνου με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του εργοστασίου και τα συμφέροντα των εργαζομένων (είχε ενταχθεί για δύο χρόνια στο άρθρο 99 το Νοέμβρη του 2011).

Ο πρόεδρος του συνδικάτου Κώστας Στεργίου κάλεσε τους εργαζόμενους να βρεθούν ακόμα πιο κοντά στο συνδικάτο τους και στην οργάνωση της πάλης, να δώσουν τη μάχη ώστε η νέα χρόνια να αποτελέσει αποφασιστική στροφή στην ενίσχυση του Συνδικάτου και στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Όπως υπογράμμισε: «Μπορούμε, ενισχύοντας την ταξική γραμμή μέσα στα συνδικάτα, να αποδυναμώσουμε το αίσχος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που με τη στάση του προδίδει τους εργαζόμενους, δυσφημίζει το συνδικαλιστικό κίνημα και το ρόλο του. Μπορούμε να γυρίσουμε οριστικά την πλάτη στα κυβερνητικά κόμματα και σε όλους όσοι πουλάνε το παραμύθι ότι μέσω της ανάπτυξης, που αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου, θα δουν άσπρη ημέρα οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός. Μπορούμε με το δυνάμωμα της κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, τη φτωχή αγροτιά να δώσουμε ακόμα πιο μαχητική, αποφασιστική και οργανωμένη απάντηση στο μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του».

Επίσης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Θανάσης Βογιατζής με την έναρξη της συνέλευσης έκανε μια ιστορική αναφορά στις στιγμές της σκληρής ταξικής πάλης του εργατικού κινήματος στον αιώνα που πέρασε στην περιοχή του Βόλου, στην παρουσία του σωματείου Μηχανοσιδηρουργών του οποίου συνέχεια είναι το συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας Μ. Παπαρήγας καθώς και στην ιστορική μορφή του Μήτσου Παπαρήγα ο οποίος ξεκίνησε την συνδικαλιστική του δράση από το Βόλο και το σωματείο Μηχανοσιδηρουργών από το 1924 όταν πρωτοεκλέχθηκε γραμματέας του.

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την κοπή του Συνδικάτου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει