Σύσκεψη για ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

Κ. Αγοραστός: «Συνεχής συνεργασία και συνέργεια για την επίτευξη των κοινών στόχων μας»

Η συνεργασία της Περιφέρειας με Φορείς, στο πλαίσιο επιτάχυνσης υλοποίησης και ετοιμασίας «αναθεώρησης» του ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη 26 Ιουλίου με σύσκεψη στο Βόλο, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Νήσων Σποράδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ζήσης Γρηγορίου και Αργύρης Κοπάνας, οι Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Χαλέβας και Φίλιππος Χήρας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γ. Καλτσογιάννης, Π. Σούρλας, Π. Μπατζιάκας και Δ. Κολινδρίνη, οι Δήμαρχοι των Δήμων Βόλου κ. Σκοτινιώτης, Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκος, Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Αντώνογλου, Νοτίου Πηλίου κ. Φορτούνας, Ρήγα Φερραίου κα Λαϊτσου, Σκοπέλου κ. Μιχελής, Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης και ο Αντιδήμαρχος Αλοννήσου κ. Παπαχρήστου, στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων.

«Βαδίζουμε σε διαδικασία «Αναθεώρησης» του ΕΣΠΑ, προκειμένου να επιταχύνουμε πλήρως το Πρόγραμμα και την απορρόφησή του, δίνοντας έργα και εργασία στην τοπική κοινωνία και με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της Θεσσαλίας σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος πολύ σημαντικός, στόχος ευθύνης, αλλά ιδιαίτερα δύσκολος στην περίοδο οικονομικής δυστοκίας που διανύουμε. Για το λόγο αυτό απαιτείται η πολύ στενή συνεργασία όλων μας, εργασία και ταχύτητα από τον καθένα ξεχωριστά, για την επίτευξη των κοινών στόχων μας» τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.

Ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας στην τοποθέτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζεται ο κύκλος συναντήσεων που πρέπει να ολοκληρωθεί με όλους τους αρμόδιους φορείς της Θεσσαλίας το αργότερο έως τις αρχές του Σεπτέμβρη, προκειμένου:

να διαπιστώσουμε μαζί την πρόοδο των έργων του ΕΣΠΑ, την υστέρηση απορρόφησής τους σε σχέση με τις προβλέψεις που υπήρχαν, τις προβλέψεις απορρόφησης έως τέλος του 2011, ενόψει ανάγκης επίτευξης στόχου που έχει τεθεί από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ για το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας : 40 εκ. ευρώ.

να διαπιστώσουμε τα προβλήματα των έργων που είναι ενταγμένα ήδη στο ΕΣΠΑ και να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε σωστά και γρήγορα, διαφορετικά να αφήσουμε πίσω μας έργα προβληματικά και χωρίς πρόοδο σύμβασης και υλοποίησης απεντάσσοντάς τα από το ΕΣΠΑ για να ενταχθούν άλλα στη θέση τους.

να διαπιστώσουμε την ετοιμότητα των φορέων να ανταποκριθούν στις «Προσκλήσεις» της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, με υποβολή ώριμων έργων για ένταξη.

να εντοπίσουμε τα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας , έργα «στόχοι» στον δρόμο της ανάπτυξης, που απαιτούν όμως υποστήριξη για την πλήρη ωρίμανσή τους για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ , και να ενεργήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

να εντοπίσουμε τα πλήρως ώριμα έργα των φορέων για την περιοχή της Θεσσαλίας, ούτως ώστε να εξετάσουμε και εφόσον είναι εφικτό (από τις ανελαστικές δεσμεύσεις του Προγράμματος, τον Κανονισμό της Ευρ .Επιτροπής κλπ.) να δρομολογήσουμε άμεσα την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

να εξετάσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης έργων από Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, όπως του Περιβάλλοντος κλπ.

τέλος, να ενεργοποιηθούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την ομαλή «αποπληρωμή» του Γ΄Π.Ε.Π. Θεσσαλίας ( μετά την επιτυχή αποδοχή της Τελικής Έκθεσής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες), τακτοποιώντας τα εκκρεμή ζητήματα των «ΗΜΙΤΕΛΩΝ» έργων του , έγκαιρα: καταληκτική ημερομηνία αρχές Σεπτεμβρίου 2012, διαφορετικά τα ποσά των έργων που δεν θα καταστούν «Ολοκληρωμένα» θα καταλογιστούν στους φορείς τους.

Με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τα όσα αναφέρθηκαν, θα σχεδιάσουμε το «Αναθεωρημένο» ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία, που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες – οικονομικές και κοινωνικές -, στους στόχους μας και στην Ανάπτυξη του τόπου, επιτυγχάνοντας πάντοτε ταυτόχρονα την ετήσια απορρόφηση που ορίζεται.

Σας αναφέρω ότι ξεκίνησε η 1η φάση της Αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και των επιμέρους Προγραμμάτων του, μόνο ως προς τα χρηματοδοτικά δεδομένα του και ειδικότερα προκειμένου να εισαχθεί σε αυτό η αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 85% (στη Θεσσαλία έως σήμερα ήταν 80,19% στους άξονες 1, 4 και 7 και 70% στον άξονα 10).

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια μείωσητου συνολικού ποσού του Προγράμματος της Θεσσαλίας (λόγω μείωσης των πόρων που προέρχονται από το εθνικό πρόγραμμα που τώρα πλέον είναι 15%), της τάξης των 31 εκ. ευρώ, τα οποία ήδη διεκδικούμε να δοθούν στη Θεσσαλία μέσω άλλης μορφής χρηματοδότησης για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων.

Παράλληλα αυξάνει τα ποσοστά απορρόφησης του ΕΣΠΑ, μειώνει τις απαιτήσεις από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, επιστρέφει στη χώρα ένα ποσό της τάξης των 330 εκ. ευρώ από τη διαφορά ποσοστού συγχρηματοδότησης από το 2007 έως σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ένα προς ένα τα ενταγμένα έργα κάθε Δήμου ως προς την υλοποίηση και πρόβλεψη απορρόφησής τους για το β΄εξάμηνο 2011. Επίσης, τα ενταγμένα και προς ένταξη έργα των Δήμων στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς και έργα άλλων φορέων που υλοποιούνται και σχεδιάζονται στην περιοχή της ενότητας της Μαγνησίας.

Ως προς τα έργα της Π.Ε. Μαγνησίας και Νήσων Σποράδων, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

– Φράγμα Μαυρομάτι: συνεχίζεται η υλοποίηση του μεγάλου και σημαντικού υδρευτικού και περιβαλλοντικού έργου με Δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας , ύψους χρηματοδότησης 15 εκ.ευρώ από πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ που δόθηκε για διαχείριση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας.

– Επέκταση δαπέδου στάθμευσης Αεροσκαφών και νέου συνδετήριουτροχοδρόμου στον Κρατικό Αερολιμένα Σκιάθου: εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Προσπελασιμότητα» του Υπουργείου Υποδομών, με προϋπολογισμό 19,7 εκ.ευρώ. Ο Διαγωνισμός ανάδειξης
Αναδόχου θα γίνει εντός του Αυγούστου. Το έργο θα αναβαθμίσει τον αερολιμένα της Σκιάθου στο πλαίσιο αναβάθμισης της τουριστικής υποδομής της ευρύτερης περιοχής.

– Βελτίωση σύνδεσης Βελεστίνου με αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και πόλη Βόλου: προς άμεση δημοπράτηση η εργολαβία «σκούπα» του έργου που ξεκίνησε από το Γ΄Κ.Π.Σ., στο πλαίσιο του Προγράμματος «Προσπελασιμότητα» του Ε.Σ.Π.Α.

– Περιφερειακή οδός Βόλου και έως Αγριά: ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για ένταξη στο Τομεακό Πρόγραμμα «Προσπελασιμότητα» της ολοκλήρωσης του έργου – «γέφυρα» από το Γ΄Κ.Π.Σ. που αφορά στο τμήμα από Γορίτσα έως Αγριά.

Ακολουθεί πίνακας με τις ανοιχτές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ για την Θεσσαλία:

Untitled-1.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει