Σ. Μπαρτζιώκα:»Ιδανικός προορισμός για σχολικές εκδρομές ο Βόλος»

Πρόταση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης στην Α. Διαμαντοπούλου

Τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας για την περαιτέρω ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού στο Βόλο, ζητεί με επιστολή της προς την Υπουργό, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Βόλου κ. Σούλα Μπαρτζιώκα.

«Ο Βόλος αποτελεί ιδανικό προορισμό σχολικών εκδρομών και ταξιδιών, μια περιοχή πραγματικά πρόσφορη για την ανάπτυξη Σχολικού Τουρισμού», τονίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η κ. Μπαρτζιώκα και προσθέτει ότι υπάρχει πλήθος εκπαιδευτικών προτάσεων και πρωτοβουλιών, που εκπονούνται είτε από το Δήμο είτε από διάφορους φορείς της περιοχής μας, οι οποίες σε συνδυασμό με τα συγκριτικά χαρακτηριστικά του τόπου και τη στρατηγική θέση του, στο κέντρο της χώρας, καθιστούν το Βόλο ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη ποιοτικού σχολικού τουρισμού.
Η κ. Μπαρτζιώκα ενημερώνει αναλυτικά την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, για τις προτάσεις της Επιτροπής Τουρισμού σχετικά με τα σημαντικότερα σημεία – σταθμούς που μπορούν να επισκεφθούν τα σχολεία που θα επιλέξουν ως προορισμό τους το Δήμο Βόλου, ενώ παράλληλα επισυνάπτει και τις σχετικές προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Αναλυτικά, η πρόταση της Επιτροπής για τα σημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο νέο Δήμο Βόλου και αξίζει να τα επισκεφθούν μαθητές απ’ όλη τη χώρα, περιλαμβάνει την Πλατεία Ρήγα Φεραίου με το Δημαρχείο, τον ανδριάντα του Ρήγα Βελεστινλή και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ο χώρος της παραλίας με το χάλκινο ομοίωμα του προϊστορικού πλοίου «Αργώ», το κτίριο Παπαστράτου, που φιλοξενεί την έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Πάρκο του Αναύρου με τα έργα μοντέρνας γλυπτικής και μόνιμη αναπαράσταση νεολιθικού οικισμού, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, τη γραφική εκκλησία της «Παναγίας Γορίτσας (Τρύπα)», το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το σπίτι – μουσείο της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια, γνωστό και ως « Το σπίτι με το τριαντάφυλλο». Στο κέντρο της πόλης, προτείνονται ως σημεία με ξεχωριστό ενδιαφέρον η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο και το Δημοτικό Ωδείο, κτισμένο το 1882. Η διαδρομή περιλαμβάνει επίσης τη συνοικία «Παλιά» και τον Πολυχώρο Τσαλαπάτα, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό με το άγαλμα της Αθηνάς, το πιο παλιό γλυπτό του Βόλου, και το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, με εκθέματα από την ιστορία των Θεσσαλικών σιδηροδρόμων και ιδιαίτερα από το τρενάκι του Πηλίου. Ακόμη, το σταθμό των Λεχωνίων, απ’ όπου ξεκινά ο « Μουτζούρης», το Μουσείο Θεόφιλου στην Ανακασιά, την Πορταριά και τη Μακρινίτσα με τη μοναδική αρχιτεκτονική φυσιογνωμία τους, το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, την αρχαία Δημητριάδα, τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών και της Πυράσου. Τέλος, η πρόταση περιλαμβάνει επιλογές ψυχαγωγίας που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων ανθρώπων.

«Ο Βόλος είναι μια πόλη που μπορεί να προσφέρει εκπαιδευτικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, τουρισμό αναψυχής, τουρισμό για νέους και μαθητές, που επιζητούν την ποικιλία και την εναλλαγή των εικόνων, των παραστάσεων και των εμπειριών», υπογραμμίζει η κ. Μπαρτζιώκα και τονίζει την ανάγκη να επιλέγονται ελληνικοί προορισμοί για τις σχολικές εκδρομές, ώστε αφενός οι μαθητές να γνωρίσουν τη χώρα τους, αφετέρου θα ενισχυθούν οικονομικά οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει