Τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων Βόλου – Ισραήλ

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία του Δήμου Βόλου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ αντιπροσωπείας του Δήμου Βόλου, τοπικών φορέων και επιχειρηματιών του τουρισμού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή Βόλου για άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές. Τα μέλη της αποστολής επέστρεψαν απόλυτα ικανοποιημένα από τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών τους στο Τελ Αβίβ και τα Ιεροσόλυμα, τονίζοντας ότι ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες τους και ότι σύντομα θα φανούν στην πράξη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπήρξε δυναμική προβολή της πόλης του Βόλου, του Πηλίου και συνολικά της Μαγνησίας σε τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους και φορείς που μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των τουριστικών και ευρύτερων οικονομικών σχέσεων της περιοχής με το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, προωθήθηκε η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας με την ανάπτυξη διμερών σχέσεων του Δήμου Βόλου με Δήμους του Ισραήλ.

Όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης «η αποστολή στο Ισραήλ αποτελεί παράδειγμα τού πώς μπορούμε ως τοπική κοινωνία να μην μείνουμε μόνο σε ανέξοδες καταγγελίες ή σε ανούσια ευχολόγια, αλλά στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και με δεδομένη τη δεινή οικονομική θέση του Δήμου, να αντιδράσουμε με σχέδιο, αποτελεσματικότητα και κυρίως συντονισμένα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για άσκοπους ανταγωνισμούς. Απαιτείται κοινή δράση με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία και το διακριτό ρόλο του κάθε φορέα».

Στην αποστολή συμμετείχαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Βόλου Σ. Μπαρτζιώκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας Κ. Λεβέντης, η υπεύθυνη Τουρισμού του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Θ. Καμμένου και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών. Από την Ένωση Ξενοδόχων συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Πάρις Κονιόρδος και ο επιχειρηματίας Δ. Λεβέντης. Η επίσκεψη είχε προετοιμαστεί συστηματικά σε συνεργασία με την Ισραηλινή Πρεσβεία στην Ελλάδα, έπειτα από σχετική επικοινωνία του κ. Σκοτινιώτη με τον Πρέσβη κ. Άριε Μέκελ, την Ελληνική Πρεσβεία στο Ισραήλ και τον Έλληνα Πρέσβη κ. Κυρ. Λουκάκη, καθώς επίσης το Γραφείο ΕΟΤ στο Τελ Αβίβ και τον Διευθυντή κ. Σπ. Βαλλιάνο. «Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε την εντυπωσιακή βελτίωση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων», τόνισε ο Π. Σκοτινιώτης. «Εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική. Τα συμφέροντα της πόλης μας προσπαθούμε να προωθήσουμε».

Η αντιπροσωπεία του Βόλου, έχοντας προετοιμαστεί άριστα, έκανε ολοκληρωμένη παρουσίαση της περιοχής σε 15 τουριστικούς πράκτορες (από τους πιο σημαντικούς του Ισραήλ), σε χώρο που διέθεσε η Ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ. Οι Ισραηλινοί tour operators εμφανίστηκαν εντυπωσιασμένοι και διαπιστώθηκε ότι Βόλος και Πήλιο αποτελούν ήδη για αρκετούς αγαπημένο προορισμό.

Επίσης, το πρόγραμμα περιελάμβανε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Εμπορικών Επιμελητηρίων Ισραήλ και τον Σύνδεσμο Ισραηλινών Βιομηχανιών, συνάντηση με τον Δήμαρχο του Τελ Αβίβ κ. Ρον Χουλντάϊ και τον Αντιδήμαρχο Διεθνών Σχέσεων, καθώς επίσης τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Βόλου με τον Δήμαρχο Χάϊφας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για ανάπτυξη διμερών σχέσεων ανάμεσα στις δυο πόλεις-λιμάνια, οι οποίες διαθέτουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι τομείς του τουρισμού (κρουαζιέρα), του πολιτισμού και των τεχνολογιών για την περιβαλλοντική διαχείριση των απορριμμάτων.

Τέλος, ο Δήμαρχος Βόλου παραχώρησε δύο συνεντεύξεις σε τουριστικά περιοδικά και μια ωριαία ραδιοφωνική συνέντευξη στα Ιεροσόλυμα, στο Ισραηλινό Κρατικό Ραδιόφωνο και στον γνωστό δημοσιογράφο Γιαρόν Ενός.

Κοινή εκτίμηση όσων συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία είναι ότι η επίσκεψη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, καθώς δημιουργήθηκαν σοβαρές προοπτικές συνεργασίας για την ανάπτυξη τουριστικών και ευρύτερων οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στο Βόλο και το Ισραήλ.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σκοτινιώτης, η παρούσα Δημοτική Αρχή ξεκινά από δύο βασικές παραδοχές:

α/ Δεν περιοριζόμαστε στις τυπικές αρμοδιότητες, αλλά για πρώτη φορά ο Δήμος Βόλου ασχολείται και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν τον πυρήνα της τοπικής οικονομίας (τουρισμός, αγροτική ανάπτυξη κλπ.). Ο Δήμος Βόλου προσπαθεί να λειτουργήσει ως επιτελικό και συντονιστικό κέντρο όλων των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών δυνάμεων.

β/ Π
ροωθούμε την εξωστρέφεια της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και αξιοποιούμε τα αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους προκειμένου να ανοίξουμε τους διεθνείς ορίζοντες.

Σε συνθήκες κρίσης, ο τουρισμός αποτελεί για την περιοχή μας κορυφαία προτεραιότητα. Στοχεύουμε στην ανάδειξη της περιοχής ως «περιοχής ειδικού τουρισμού» (τουριστική ταυτότητα) και κινούμαστε συνδυασμένα και σε απόλυτη συνεργασία με τους αρμόδιους επιχειρηματικούς φορείς σε πολλά επίπεδα (στοχευμένη τουριστική προβολή, στήριξη αεροδρομίου, ανάπτυξη τουρισμού κρουαζιέρας, βελτίωση υποδομών και αισθητικής εικόνας της πόλης, αξιοποίηση του διαδικτύου κλπ.)

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία μας για άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές, με επισκέψεις αρχικά στο Ροστώβ της Ρωσίας και τώρα στο Ισραήλ. Είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Φυσικά ο Δήμος ανοίγει το δρόμο, δεν κλείνει συμβόλαια. Αυτό είναι δουλειά των επιχειρηματιών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει