Τι απάντησε ο Α. Λοβέρδος σε ερώτηση του Θ. Νάκου για το Νοσοκομείο του Βόλου

Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος σχετικά με την υποβάθμιση του Νοσοκομείου του Βόλου, απάντησε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέροντας πως: «Προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες και να βελτιωθεί η ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών, αποφασίστηκε η αναδιάταξη των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ, με πλήρη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων του ΕΣΥ.

Το εν λόγω εγχείρημα επιτυγχάνεται κατόπιν διαλόγου και συγκεκριμένων προτάσεων που θα κατατεθούν από κάθε Υγειονομική Περιφέρεια και λοιπούς ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενου φορείς. Για την υλοποίηση των ανωτέρω απαιτείται αναπροσαρμογή του κανονισμού των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας, εφαρμογή κοινής διοίκησης/διασύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ Νοσοκομείων μικρής και μεγάλης κλίμακας της ίδιας περιοχής, αναθεώρηση δραστηριότητας των μικρών Νοσοκομείων, με την κατεύθυνση της εξειδίκευσης σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αποκατάσταση/αποθεραπεία, κλπ. Ήδη από 1-7-2011 έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ η τελική πρόταση του Υπουργείου για την αναδιάταξη των

Μονάδων του ΕΣΥ. Ευνόητο ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα στοχεύουν στην ομαλή ρύθμιση τυχόν διαδικαστικών θεμάτων, που θα προκύψουν ενόψει της αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νάκος στην Ερώτησή του, η προτεινόμενη μείωση των νοσηλευτικών κλινών από τις 470, που προβλέπει το σημερινό οργανόγραμμα στο μέγιστο αριθμό των 330, θα έχει ως άμεση συνέπεια την αδυναμία του ιδρύματος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του Νομού. Επιπλέον, η «ενοικίαση» του 20% των κλινών του Νοσοκομείου σε ιδιώτες, αφενός θα μειώσει ακόμη περισσότερο τις διαθέσιμες κλίνες, και αφετέρου θα δημιουργήσει ασθενείς δύο ταχυτήτων στο ίδιο Νοσοκομείο. Ενώ η απουσία από τις προτάσεις του Υπουργείου ίδρυσης Χημειοοθεραπευτικού και νευροχειρουργικού Τμήματος στο Νοσοκομείο θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Όπως τόνισε στην Ερώτησή του ο βουλευτής, οι παραπάνω προτάσεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, που βιώνουν οι γιατροί και οι ασθενείς στο νοσοκομείο του Βόλου, καθώς στηρίχθηκαν σε στατιστικά στοιχεία του τελευταίου έτους (2010), που οι κλινικές υπολειτουργούσαν λόγω της γνωστής ελλείψεως υλικών και αναισθησιολόγων

Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: « Δυστυχώς, η κυβέρνηση προαναγγέλλει περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε πλήρη αντιδιαστολή με τις ανάγκες της πόλης, των γιατρών και των κατοίκων της. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές σε δηλώσεις μας, ότι σε αγαθά όπως η παιδεία, η δημόσια ασφάλεια και η υγεία δεν χωρούν εκπτώσεις από την πολιτεία Στην απάντηση του αρμόδιου Υπουργού δεν υπάρχει καμία αναφορά για την ανάγκη ίδρυσης Χημειοοθεραπευτικού και νευροχειρουργικού Τμήματος στο Νοσοκομείο, ούτε και για τη μείωση των νοσοκομειακών κλινών σε ποσοστό πολύ μικρότερο από τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών ολόκληρου του Νομού.

Πριν την υλοποίηση των όσων περιέχονται στην πρόταση του Υπουργείου απαιτείται το Υπουργείο να επανεξετάσει το ζήτημα, ώστε το ίδρυμα να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους νοσηλευόμενους πολίτες του Νομού Μαγνησίας.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει