Το ΤΕΕ Μαγνησίας για εγκατάσταση και λειτουργία αποχετευτικού δικτύου Ν. Πηλίου

Επιστολή απέστειλε το ΤΕΕ Μαγνησίας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την εγκατάσταση και τη λειτουργία αποχετευτικού δικτύου στο Ν. Πήλιο. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Μαγνησίας, πληροφορηθήκαμε από το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, κ. Νικόλαο Φορτούνα, ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, απέκλεισε από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΕΠΕΡΡΑΑ, την ένταξη του έργου που αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αποχετευτικού δικτύου σε όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής.

Για το έργο αυτό είχε υποβληθεί αντίστοιχο τεχνικό δελτίο από τη ΔΕΥΑΜΒ και είχε ανακοινωθεί πριν από λίγους μήνες από το Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, επικαλούμενος δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, ότι εντάχθηκε το έργο μαζί με άλλους βιολογικούς καθαρισμούς οικισμών των Δήμων Βόλου και Αλμυρού.

Αντιλαμβάνεστε ότι εγκατάσταση και λειτουργία αποχετευτικού δικτύου σε όλο το παραλιακό μέτωπο του Νοτίου Πηλίου, αποτελεί ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα για την προστασία του Παγασητικού, ενός κόλπου, ο οποίος δεδομένου ότι είναι κλειστός παρουσιάζει πολύ αργά ανανέωση των υδάτων του και επομένως απειλείται από τα λύματα των παραλιακών οικισμών.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου περιλαμβάνει οικισμούς σε πολύ μεγάλος μήκος ακτογραμμής του Παγασητικού με πληθυσμό ο οποίος, αυξάνεται κατακόρυφα τους καλοκαιρινούς μήνες. Σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών του λυμάτων.

Τα λύματα συλλέγονται από βόθρους ή διατίθενται ανεξέλεγκτα με συνέπεια τη μόλυνση υπογείων και επιφανειακών υδάτων και στη συνέχεια σημαντικό ποσοστό καταλήγει στον τελικό αποδέκτη ο οποίος είναι ο Παγασητικός.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρύπανσης του περιβάλλοντος και κυρίως του ευαίσθητου οικοσυστήματος του Παγασητικού Κόλπου με κίνδυνο να μην είναι αναστρέψιμος (βλέπε Αμβρακικός).

Κύριε Υπουργέ,

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας ανέκαθεν ήταν υπέρ της κατασκευής βιολογικών καθαρισμών σε όλους τους παραλιακούς οικισμούς του Παγασητικού Κόλπου , προκειμένου να διαφυλαχτεί η καθαρότητα των υδάτων του.

Την άποψή μας αυτή την έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη σε όλους τους πολιτικούς παράγοντες, Υπουργούς, βουλευτές, αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων, οι οποίοι μας επισκέφθηκαν και οι οποίοι συμφώνησαν μαζί μας.

Θεωρούμε ότι αν και το έργο δεν είναι πλήρως ώριμο διότι δεν υπάρχει σχετική οριστική μελέτη, εντούτοις θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΕΠΕΡΡΑΑ, καθώς είναι μοναδική ευκαιρία για την κατασκευή του.

Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία ΔΕΥΑ Νοτίου Πηλίου, ΔΕΥΑΜΒ και των υπηρεσιών του Υπουργείου πρέπει να προκηρυχθεί άμεσα η σχετική μελέτη και να υλοποιηθεί εντός των χρονικών ορίων του ΕΣΠΑ έστω ένα τμήμα του έργου.

Ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες μας για μη ένταξη του έργου δεν είναι σωστές και θα κάνετε ότι είναι δυνατόν για την προστασία του Παγασητικού που πραγματοποιείται μέσω της υλοποίησης του προαναφερόμενου έργου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει