Τρόπος λιανικής πώλησης καυσόξυλων ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων και ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου, ανακοινώνονται τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 132 «Λιανική πώληση καυσόξυλων» της αριθ. Α2 – 718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β/31-7-2014) Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο 1 αυτού, προσδιορίζεται ο τρόπος λιανικής πώλησης καυσόξυλων, ο οποίος γίνεται κατ΄ όγκον και όχι κατά βάρος, η δε χρησιμοποιούμενη μονάδα μέτρησης μπορεί να είναι είτε το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού (m³ στοιβαχτού) είτε το χωρικό κυβικό μέτρο χύδην (m³ χύδην).

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης καυσόξυλων, παραθέτουμε πιο κάτω ολόκληρο το άρθρο 132 της αριθ. Α2 – 718/2014 Υ.Α., όπως δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. 2090/Β/31-7-2014:

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Α2 – 718/2014

Άρθρο 132
Λιανική πώληση καυσόξυλων

Επιπλέον των γενικών απαιτήσεων για τη λιανική πώληση προϊόντων, για τη χύδην πώληση καυσόξυλων προβλέπονται τα εξής:

1. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ΄ όγκον και η χρησιμοποιούμενη μονάδα μπορεί να είναι είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m³ στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m³ χύδην).
2. «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από ταχτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
3. «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
4. Οι λιανοπωλητές αναρτούν πινακίδες σε εμφανές σημείο στο χώρο της επιχείρησης, ανά είδος ξύλου, με την τιμή είτε σε €/m³ στοιβαχτού ή σε €/m³ χύδην, καθώς και τον όγκο των περιεκτών (κλωβούς, παλέτες, σάκους, μεγασάκους κ.α.) που, ενδεχομένως, χρησιμοποιούν για τη διάθεση των καυσόξυλων.
5. Οι λιανοπωλητές οφείλουν να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό μέτρησης μήκους, για τον υπολογισμό του όγκου.
6. Οι λιανοπωλητές εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά του προς διάθεση προϊόντος και την ανάμιξη των ειδών διαφορετικής προέλευσης, ποιότητας και τιμής.
7. Δεν επιτρέπεται η πώληση ή δωρεάν διάθεση οποιασδήποτε ξυλείας εμποτισμένης με πισσέλαιο (κομμένη ξυλεία από παλιούς στύλους ΔΕΗ/ΟΤΕ), ή «πράσινης ξυλείας» (εμποτισμένης με άλατα), ή οποιασδήποτε τεχνητής ξυλείας συγκολλημένου ξύλου (κόντρα πλακέ, νοβοπάν, ινοσανίδων /MDF κ.α.) προς καύση.
8. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω παράγραφο 1, επιβάλλεται στον λιανοπωλητή πρόστιμο χιλίων ευρώ (1000€).
9. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω παράγραφο 7, επιβάλλεται στον λιανοπωλητή πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ (5000€).
10. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την ως άνω παράγραφο 5, επιβάλλεται στον λιανοπωλητή πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500€).
11. Για ελλιπείς ενδείξεις πινακίδας βάση των προβλεπόμενων από την παράγραφο 4, επιβάλλεται στον λιανοπωλητή πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ (500€) ανά είδος προϊόντος.
12. Για έλλειψη πινακίδας βάση των προβλεπόμενων από την παράγραφο 4, επιβάλλεται στον λιανοπωλητή πρόστιμο ύψους χιλίων ευρώ (1000€) ανά είδος προϊόντος.
13. Για ύπαρξη ανακριβών ή παραπλανητικών ενδείξεων πινακίδας βάση των προβλεπόμενων από την παράγραφο 4, επιβάλλεται στον λιανοπωλητή πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων ευρώ (2000€) ανά είδος προϊόντος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει