Φτάσαμε να μας φέρνουν και την Τουρκία ως παράδειγμα

Το 2010, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8.9%. Το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασε ακόμη και την ανάπτυξη της Κίνας. ‘Όπως λέει ο Dervis, το εργαλείο της ισοτιμίας είναι πολύτιμο. «Το να μη το διαθέτεις είναι μεγάλη απώλεια. Απαιτεί μια πειθαρχία που δεν διαθέτει ούτε η Ελλάδα, ούτε κάποιες άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα τα πήγαινε πολύ χειρότερα αν έφευγε από το ευρώ. Και αρκετοί θεωρούν ως πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως όμως λέει ο Dervis, με το να εστιάζουμε μόνο στα τρέχοντα προβλήματα της Ελλάδας, αγνοούμε τα πλεονεκτήματα που κέρδισε η χώρα με τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και στην ΕΕ.

Την δεκαετία του 1990, τότε που η Τουρκία υπέφερε από πληθωρισμό και από οικονομικά σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα σημείωνε ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 3% και 5%. Το σημερινό κατά κεφαλή εισόδημα της Ελλάδας είναι τρεις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο τουρκικό. Όμως, όπως λέει ο Dervis, η Τουρκία μπορεί να προσφέρει κάποια μαθήματα στους Έλληνες.

Πρώτον, η Ελλάδα θα πρέπει να φορέσει την «τρίχινη φανέλα». Ο μόνος τρόπος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της είναι να περικόψει τις δαπάνες. Αν δεν γίνει αυτό, τα επιτόκια δανεισμού της θα αυξάνονται συνεχώς.

Το ίδιο σημαντικό είναι, λέει ο Dervis, να συνδυαστεί η λιτότητα με μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία για να πειστούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Για να το πετύχει αυτό, η Τουρκία πέρασε 19 νόμους που είχαν στόχο την μεταμόρφωση της οικονομίας που είχε παραλύσει από τον πολιτικό παρεμβατισμό και τα μονοπώλια. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν και η δημιουργία μιας ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας, η αναθεώρηση των γεωργικών επιδοτήσεων, και η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και της πολιτικής αεροπορίας.

Για την Ελλάδα, οι προκλήσεις θα είναι εντελώς διαφορετικές, λέει ο Dervis. Όμως και αυτή θα πρέπει να επανεξοπλιστεί, αν θέλει να πετύχει την ανάπτυξη.

S.A.-Wall Street Journal

Μπορεί επίσης να σας αρέσει