Χαιρετισμός Λαζάρου Γαϊτάνη στην ενημερωτική εκδήλωση για το νέο Κ.ΠοΛ.Δ.

Ο νέος Κ. Πολ.Δ. υποτίθεται ότι θεσπίστηκε για να υπάρξει επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Η έλλειψη όμως επαρκούς αριθμού δικαστικών λειτουργών και γραμματέων, η έλλειψη αναγκαίων υποδομών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αντίθετο αποτέλεσμα: Στην υποβάθμιση κι επιβράδυνση της Δικαιοσύνης.

Στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της 14ης Νοεμβρίου από τον παριστάμενο Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Σπύρο Γεωργουλέα έγινε μία σημαντική επισήμανση. Για τρία τουλάχιστον χρόνια τα δύο δικονομικά συστήματα θα εφαρμόζονται ταυτόχρονα: Ο ισχύον κώδικας για όσα δικόγραφα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Ο νέος για όσα θα κατατεθούν από τις 2 Ιανουαρίου 2016. Tο αυτό ισχύει και για το Πρωτοδικείο Βόλου. Οι υποθέσεις τη Τακτικής Διαδικασίας προσδιορίζονται για το 2017 και το 2018. Με τα δύο δικονομικά συστήματα ο κάθε δικαστής θα χρεώνεται με διπλάσιες σε σχέση με σήμερα υποθέσεις το μήνα.

Οι δικαστές όμως που θα υποχρεώνονται να εκδίδουν περισσότερες αποφάσεις από το ανθρωπίνως δυνατό, θα μοιάζουν με τους σταχανοβίτες εργάτες της εποχής του Στάλιν, που το καθεστώς τους ωθούσε να σπάζουν τα ημερήσια ρεκόρ παραγωγής για λόγους προπαγάνδας. Το καλό για τους σταχανοβίτες ήταν ότι η παραγωγή τους αποτελούταν από όμοια πράγματα. Το κακό για τους δικαστές είναι ότι οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι «φασόν». Ας κατανοήσουν λοιπόν οι πιστωτές της χώρας, που επέβαλαν το νέο Κ.Πολ.Δ. ότι στη Δικαιοσύνη συνθήκες σταχανοβισμού δεν χωράνε.

Αν λοιπόν δεν υπάρξει αύξηση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών και των γραμματέων, αν δεν υπάρξει βελτίωση των υποδομών , η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης είναι πιθανόν να οδηγήσει στην εκτροπή της. Είναι σαν να παίρνει κάποιος μονοθέσιο από την πίστα της φόρμουλα 1 και να το βάζει να τρέξει σε κακοσυντηρημένο επαρχιακό δρόμο, ελπίζοντας ότι θα μπορεί να τρέξει το ίδιο. Το στοίχημα βέβαια στην περίπτωση αυτή είναι, το αν θα καταφέρει να μην βγει από το δρόμο.

Για να πετύχει η επιτάχυνση επινοήθηκε , ανάμεσα στα άλλα και η κατάργηση της εξέτασης μαρτύρων στην Τακτική Διαδικασία. Το ότι οι ένορκες βεβαιώσεις είναι αναξιόπιστες, προφανώς είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Το ότι η κλήτευση του αντιδίκου για να παραστεί κατά την εξέταση μάρτυρα απαιτεί δαπάνη, προφανώς επίσης θεωρείται μία ασήμαντη λεπτομέρεια. Μόνο που ο δικαστής , αν κρίνει αναγκαία την εξέταση του μάρτυρα, μπορεί να ορίσει νέα δικάσιμο. Και τότε θα χάνεται και χρόνος και χρήμα.

Από την άλλη μεριά στους πλειστηριασμούς περιορίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων , του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών. Ευνοούνται οι τράπεζες. Αυτό όμως συνεπάγεται απώλεια εσόδων. Προφανώς τους πιστωτές της χώρας δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι. Δεν τους ενδιαφέρουν όμως ούτε τα έσοδα του κράτους και τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών , για τα οποία υποτίθεται ότι κόπτονται;

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι πολλαπλές κατασχέσεις, η σύντμηση των προθεσμιών των ενδίκων μέσων των οφειλετών καθιστούν δυσμενέστερη τη θέση του οφειλέτη και του δικηγόρου του.

Οι δικηγόροι όμως είναι κομμάτι της κοινωνίας, υποφέρουν μαζί με την κοινωνία. Δεν μπορούν λοιπόν αμαχητί να συμπράξουν στο ανουσιούργημα του νέου Κ.Πολ.Δ. Γι’ αυτό και ζητούν την αναστολή εφαρμογής του μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Όχι βέβαια για να μείνει ο ίδιος, αλλά για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές.

Ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης για το Δ.Σ.Β. είναι τριπλός: 1) Να γίνει ενημέρωση για τις νέες διατάξεις. 2) Να αναδειχθούν για να μην εφαρμοστούν οι βλαπτικές για το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον διατάξεις. 3) Να αποφευχθούν τα λάθη. Γιατί ο πολίτης τα λάθη των πολιτικών τα συγχωρεί. Τα λάθη του δικηγόρου που τον εκπροσωπεί όχι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει