Χρηματοδότηση 940.000 ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Βόλου για εξοπλισμό 40 Ειδικών Σχολείων

Π. Σκοτινιώτης: Στόχος μας η συστηματική αξιοποίηση προγραμμάτων

Χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία και την ετοιμότητα υποβολής ολοκληρωμένης πρότασης, ο Δήμος Βόλου πέτυχε να εξασφαλίσει τη «μερίδα του λέοντος», σε επίπεδο Θεσσαλίας, από τα κονδύλια προγράμματος του ΕΣΠΑ, για την προμήθεια εξοπλισμού Ειδικών Σχολείων και Τμημάτων Ένταξης.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Βόλου εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 939.212,62 ευρώ από το συνολικό ποσό του 1.266.626 ευρώ που εγκρίθηκε σε πρώτη φάση για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την έγκριση της χρηματοδότησης, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία του Δήμου, για την αξιοποίηση έργων και δράσεων που προκηρύσσονται στο πλαίσιο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων ανταγωνιστικών προγραμμάτων, πετυχαίνοντας την απορρόφηση σημαντικών πιστώσεων προς όφελος της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση για την προμήθεια εξοπλισμού των ειδικών σχολείων, ύψους περίπου 940.000 ευρώ, που δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης των υποδομών σε 14 Ειδικά Σχολεία και 26 Τμήματα Ένταξης (A΄βαθμιας και B’ βαθμιας εκπαίδευσης).

Στην παρούσα φάση θα εξοπλιστούν, με σκοπό τη σωστή λειτουργία τους, ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης με παιδαγωγικό υλικό ειδικών τεχνικών προδιαγραφών, τα οποία έχουν εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας.

Στα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με νοητική υστέρηση, παρέχεται ειδική εκπαίδευση, με στόχο την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, την επαγγελματική κατάρτιση και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη.

Στόχος της δράσης είναι να καλύψει τα σχολεία αυτά με τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να λειτουργήσουν σωστά και να εκπληρώσουν το βασικό τους σκοπό, που είναι η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα, μία υποχρέωση που προωθείται από το Σύνταγμα.

Ο εξοπλισμός αφορά πλήθος ειδών που προορίζονται για τα ειδικά εργαστήρια και την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών, καθώς και εξοπλισμό που θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση, φυσική και πνευματική, της αυτονομίας του κάθε ατόμου. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει: Υπολογιστές – συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικούς πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμό φυσιοθεραπείας, εξοπλισμό γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής, εξοπλισμό εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης, εξοπλισμό εργαστηρίων κηπουρικής, εξοπλισμό εργαστηρίων κεραμικής, εξοπλισμό εργαστηρίων μηχανολογίας – ηλεκτρολογίας, ειδικό εξοπλισμό για παιδιά με κινητικά προβλήματα, ειδικό εξοπλισμό για παιδιά με προβλήματα όρασης, λοιπό εξοπλισμό (για παιδικές χαρές, παραϊατρικά κλπ).

Ο Δήμος θα κάνει το διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού βάσει των προδιαγραφών που έχουν ορισθεί από τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EN- Europeans Norms) και θα πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας, σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία. Ο διαγωνισμός θα γίνει συγκεντρωτικά για όλα τα σχολεία και στη συνέχεια θα κατανεμηθούν τα είδη βάσει των πινάκων των σχολείων όπως έχουν εγκριθεί.

Τα ωφελούμενα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης είναι: 1oΤΕΕ Ε.Α. Ν.Ιωνίας, Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Βόλου, T.E. 1o Γυμνάσιο Βόλου, T.E.2o Γυμνάσιο Βόλου, T.E. 4o Γυμνάσιο Βόλου, T.E. 9o Γυμνάσιο Βόλου, T.E. 3o Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιδρύματος Ανηλίκων Βόλου, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου για παιδιά με Δ.Α.Δ., Ειδικό Νηπιαγωγείο Βόλου για παιδιά με Δ.Α.Δ., 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου «ΟΙ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ», Ειδικό Νηπιαγωγείο Βόλου «ΟΙ ΚΕΝΤΑΥΡΟΙ», Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, Ειδικό Νηπιαγωγείο Αγριάς, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών, Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών -ΒΣΡ. Βόλου, 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Βόλου, Ειδικό Νηπιαγωγείο Βόλου, Τ.Ε.16ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.24ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.7ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.8ο Δημοτικό σχολείο Βόλου, Τ.Ε.6ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, T.E.4o Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, Τ.Ε.5ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, Τ.Ε.1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, Τ.Ε. 23ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε. 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.1ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε.13ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, T.E.3o Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, Τ.Ε. 3ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, Τ.Ε. 9ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, Τ.Ε. 2ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, Τ.Ε. 10ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας, Τ.Ε. 2ο Δ.Σ. Αγριάς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει