Ψήφισμα της συνεδριάσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για τα αγροτικά θέματα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφασή του στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα στις 31-08-2011 καταθέτει την ανησυχία του για ζητήματα που έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες της Θεσσαλίας.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αδιέξοδο της πολιτικής στον τομέα της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής όπως αυτό πλέον δημιουργείται μετά την εφαρμογή του Ν. 3877/2010.

Συγκεκριμένα:

  1. Οι αγρότες της Θεσσαλίας ακόμη περιμένουν δέκα μήνες μετά την καταστροφή της παραγωγής βάμβακος και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακόμη και στη συνεδρίαση του Π.Σ. στις 3 Απριλίου για τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, έστω με την διαδικασία και το ποσό που ο ίδιος περιέγραψε στην συνεδρίαση του Π.Σ.
  2. Οι αγρότες της Θεσσαλίας καθημερινά διαπιστώνουν την αδυναμία πλέον λειτουργίας του ΕΛΓΑ και αντιμετώπισης του εκτιμητικού έργου που προκύπτει για την καταγραφή των ζημιών εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου του Ν. 3877/2010 αλλά και των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων δημοσιονομικών περιορισμών σε βάρος των εργαζομένων του ΕΛΓΑ.
  3. Ζητούμε άμεσα τη λήψη απόφασης για κάλυψη μέσω ΕΛΓΑ στα πλαίσια της δυνατότητας του Ν. 3877/2010, για έκδοση ΚΥΑ ασφαλιστικής κάλυψης για την καλλιεργητική περίοδο 2011, των ζημιών που ήδη στέρησαν το εισόδημα των αμπελοκαλλιεργητών (περονόσπορος), αλλά και των ζημιών στην παραγωγή βάμβακος που ήδη παίρνουν μεγάλες διαστάσεις σ΄ όλη τη Θεσσαλία εξαιτίας εντομολογικών προσβολών (πράσινο και ρόδινο σκουλήκι), που δεν αντιμετωπίζονται δυστυχώς, παρ όλες τις προσπάθειες των καλλιεργητών που έχουν εκτινάξει το κόστος καλλιέργειας.
  4. Ζητούμε την άμεση τροποποίηση του Ν. 3877/2010 σε ότι αφορά τα Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) τα οποία ουσιαστικά από 1/1/2011 βρίσκονται εκτός νομικού πλαισίου καθότι ούτε στο ΥΠΑΑΤ ενεργοποιήθηκε η προβλεπόμενη από το Ν. 3877/2010 Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων και Κινδύνων αλλά ούτε και ο ΕΛΓΑ πλέον τα διαχειρίζεται καθότι δεν είναι αρμοδιότητά του. Το αποτέλεσμα είναι για οκτώ μήνες να μην έχει συνταχθεί ούτε το ετήσιο πρόγραμμα 2010 για περιπτώσεις ζημιών που θα μπορούσαν να εγκριθούν από την ΕΕ, αλλά και για το 2011 να μην έχουν καν συσταθεί οι Περιφερειακές Επιτροπές ΠΣΕΑ, να μην έχει καταγραφεί με στοιχεία καμιά περίπτωση ζημιάς που θα μπορούσε να ενταχθεί. Στη Θεσσαλία έχουμε δυστυχώς και για το 2011 μέχρι σήμερα αρκετές περιπτώσεις ζημιών που ανήκουν ούτως ή άλλως στα ΠΣΕΑ και δυστυχώς οι αγρότες μας κινδυνεύουν να γίνουν θύματα της πολιτικής ασυνεννοησίας μεταξύ ΥΠΑΑΤ – ΕΛΓΑ, όπως η περίπτωση ζημιάς από παγετό στο φυτικό κεφάλαιο των ελαιόδεντρων σε περιοχές της Θεσσαλίας, περιπτώσεις πυρκαγιών.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει