Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

1.266.626€ για εξοπλισμό σχολείων μέσω ΕΣΠΑ αποφάσισε ο Κ. Αγοραστός

1.266.626 ευρώ για εξοπλισμό 37 Τμημάτων σε 19 Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας από το ΕΣΠΑ με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού

Την χρηματοδότηση τριών νέων έργων από το ΕΣΠΑ αποφάσισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των υποδομών στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Τμημάτων Ένταξης για τους δήμους Βόλου, Τρικκαίων και Σοφάδων.

Ειδικότερα, εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», τα έργα με τίτλο:

1. «ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ», προϋπολογισμού 939.212,62 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά 14 Ειδικά Σχολεία και 26 Τμήματα Ένταξης και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

2. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.) ΓΙΑ ΑμεΑ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ», προϋπολογισμού 262.381,14 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά 3 Ειδικά Σχολεία και 10 Τμήματα Ένταξης και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

3. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (ΤΕΕ ΕΑ ΣΟΦΑΔΩΝ-ΕΕΕΕΚ ΣΟΦΑΔΩΝ & ΤΕ ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ)», προϋπολογισμού 65.032,56 ευρώ με τον οποίο χρηματοδοτούνται 2 Ειδικά Σχολεία και 1 Τμήμα Ένταξης.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α).

Στόχος των έργων αυτών είναι να καλυφθούν τα σχολεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να λειτουργήσουν σωστά και να εκπληρώσουν το βασικό τους στόχο που είναι να συμπεριλάβουν και να επανεντάξουν τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα και να τα προετοιμάσουν για την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη.

Ο εξοπλισμός αναφέρεται σε πλήθος ειδών που προορίζονται για τον εξοπλισμό ειδικών εργαστηρίων και την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση, φυσική και πνευματική, της αυτονομίας του κάθε ατόμου.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

– Υπολογιστές – συσκευές ήχου και εικόνας
– Διαδραστικοί Πίνακες
– Εξοπλισμός φυσιοθεραπείας
– Εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής
– Εξοπλισμός εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης
– Εξοπλισμός εργαστηρίων κηπουρικής
– Εξοπλισμός εργαστηρίων κεραμικής
– Εξοπλισμός εργαστηρίων μηχανολογίας – ηλεκτρολογίας
– Ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα
– Ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με προβλήματα όρασης

Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τα Ειδικά Σχολεία επιτελούν αναμφίβολα ένα ξεχωριστό έργο προωθώντας την αυτοεκτίμηση, την ένταξη και την αυτονομία παιδιών με ειδικές ικανότητες. Εμείς σαν Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενισχύουμε με τα έργα αυτά τα Ειδικά Σχολεία που έχουν σαν στόχο την ένταξη-ενσωμάτωση των παιδιών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς και την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, προς την κατεύθυνση αυτή.

Η κοινωνία οφείλει να αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα και την διαφορετικότητά τους, να τα αγκαλιάζει και να τα στηρίζει, έτσι ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει