27 έργα 15 εκατ. ευρώ αλλάζουν και αναμορφώνουν το Βόλο τα επόμενα χρόνια

Ξεκινά το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το Βόλο μετά την έγκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με πόρους του ΕΣΠΑ

Έργα ιδιαίτερης σημασίας που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης του Βόλου πρόκειται να ξεκινήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αναβαθμίζοντας τις υποδομές και δίνοντας έναν άλλο «αέρα» σε κεντρικές συνοικίες της πόλης. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα την έγκριση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Βόλου συνολικού προϋπολογισμού 15, εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, που περιλαμβάνει 27 έργα και δράσεις που επενδύουν σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η πρόνοια, η στήριξη των ανέργων, η επιχειρηματικότητα και οι συγκοινωνίες. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και του εκτελώντα χρέη Δημάρχου Βόλου κ. Θάνου Θεοδώρου.

Κώστας Αγοραστός: «27 έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ αλλάζουν και αναμορφώνουν το Βόλο τα επόμενα χρόνια»

«27 έργα, προϋπολογισμού 15,1 εκ. ευρώ, έργα που αφορούν στον πολιτισμό, την αναμόρφωση κτιρίων, τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα περιβαλλοντικά, επιχειρηματικότητας, κοινωνικής οικονομίας, αλλά και έργα στήριξης των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων. Το 2014, όταν άρχισε η προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 εμείς είδαμε τις αδυναμίες που είχαν τότε οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, ο Βόλος και η Λάρισα, πόλεις πάνω από 70.000 κατοίκους και εντάξαμε, σχεδιάσαμε στρατηγικά και εγκρίναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Είχαμε μία ευρεία και στενή συνεργασία με το Δήμο Βόλου γιατί όπως ξέρετε για πρώτη φορά γίνεται ένα τόσο ολοκληρωμένο Πρόγραμμα και καταφέραμε να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκρίνουμε το Πρόγραμμα αυτό Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι πρόγραμμα ανάπτυξης, που ταυτόχρονα αναμορφώνει και την πόλη. Πραγματικά ήταν ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει όλους τους στόχους της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τις αρχές και τις διαδικασίες, τους νόμους και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ταυτόχρονα δίνουμε λύση σε πάγια προβλήματα του Βόλου.

Καθιστούμε πλέον λειτουργικό με τα 5 εκ. που εντάξαμε στον πολιτισμό, το Θέατρο του Βόλου. Δημιουργούμε δρόμους στην περιοχή που επέλεξε και όχι τυχαία ο Δήμος Βόλου, αλλά με στοιχεία γιατί η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι ένα σχέδιο 400 και πλέον σελίδων με δείκτες, αριθμούς, στόχους και αποτέλεσμα. Κάνουμε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, κάνουμε ποδηλατόδρομους στο κέντρο της πόλης που ενώνουν και τη Νέα Ιωνία, πεζοδρομήσεις και πεζοδρόμια. Ταυτόχρονα δημιουργείται και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης και λειτουργίας αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων. Επίσης, γίνονται δύο πάρκινγκ. Επίσης, τονώνουμε την επιχειρηματικότητα με 1,5 εκατομμύριο στον Τομέα παρέμβασης, το παλιό Λιμεναρχείο αναμορφώνεται και αξιοποιείται και θα δοθεί προς χρήση. Γίνονται επίσης job centers, όπου θα μπορούν να εκπαιδεύουν, αλλά και να συμβουλεύουν τους ανθρώπους που θέλουν να βρουν δουλειά. Γίνεται παρέμβαση για τους ROMA, αλλά ταυτόχρονα και για την λειτουργία κοινωνικών δομών που είναι στο Δήμο Βόλου όπως είναι των αστέγων και άλλων ευπαθών ομάδων. Παράλληλα δίνεται λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε ανακύψει στην Πλατεία Πανεπιστημίου η οποία αναμορφώνεται, με ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνεργασία γιατί το Πρόγραμμα αυτό δεν ήταν κάτι απλό να γίνει. Από το Πρόγραμμα αυτό ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να δώσουμε μια άλλη δυναμική στην πόλη του Βόλου και οπωσδήποτε και στον Τομέα Παρέμβασης που έχει κάνει ο Δήμος. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της πόλης και βέβαια αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ, ήταν ένα Πρόγραμμα καθαρό, υγιές, δεν είχαμε έργα μεταφερόμενα, άρα είχαμε πόρους να διαθέσουμε για νέα έργα. Θυσιάσαμε τους αριθμούς για τους ανθρώπους και για νέα έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες μας και τη Διαχειριστική Αρχή που συνεργάστηκε με τον Προγραμματισμό του Δήμου Βόλου και την Τεχνική Υπηρεσία, να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο που είναι εδώ για την άριστη συνεργασία και που παρουσίασε ένα πάρα πολύ καλό Πρόγραμμα, το οποίο τώρα χρειάζεται μια ταχύτητα για την υλοποίηση».

 

Θάνος Θεοδώρου: «Έργα για την πόλη του Βόλου προς όφελος των δημοτών»

Θάνος Θεοδώρου: «Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ήταν από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής μας Αρχής. Είναι ευχάριστη ημέρα η σημερινή διότι έχουμε φθάσει στο πρώτο μέρος του Σχεδίου, που είναι η έγκριση της όλης αυτής προσπάθειας που κάναμε τον τελευταίο χρόνο και πλέον περνάμε με τον ίδιο ζήλο στο δεύτερο στάδιο που θα είναι η υλοποίηση. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έρχεται και σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και συνδυάζει έργα για την πόλη του Βόλου τα οποία γίνονται και με ιδίους πόρους, προς όφελος των δημοτών. Έχουμε 12 έργα τα οποία εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και 15 έργα δράσης τα οποία εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ο Δήμος Βόλου θα διαθέσει και 2.200.000 ευρώ από ιδίους πόρους ώστε να γίνει το έργο του Θεάτρου. Έχουμε αναπλάσεις, όπως την ανάπλαση του Παλαιού Λιμεναρχείου, μιας εγκαταλελειμμένης περιοχής, την ανάπλαση της Πλατείας Πανεπιστημίου, ανάπλαση στο παλιό καφενείο στη Νέα Ιωνία, θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης και στη Νέα Ιωνία και στον παλιό κινηματογράφο «Η Νίκη». Όλα αυτά τα έργα έχουν ως βασικό στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι έργα φιλικά προς το περιβάλλον, είναι έργα που εξασφαλίζουν μια καλύτερη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας και επίσης έχουμε και τις Δράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τα οποία έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας στην περιοχή παρέμβασης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην ίδια περιοχή και έναν πολύ ευαίσθητο τομέα αυτόν της απασχόλησης, την ενίσχυση της απασχόλησης. Τώρα περνάμε στη δεύτερη φάση που είναι η υλοποίηση του Προγράμματος για το οποίο είμαστε ήδη έτοιμοι εδώ και ένα χρόνο και αναμένουμε με ανυπομονησία την πρόσκληση να ανοίξει η Περιφέρεια και να ξεκινήσουμε αμέσως να ολοκληρώσουμε τον σχεδιασμό μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Αγοραστό για τη στενή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις συναντήσεις που κάναμε και τους τρόπους που βρήκαμε να βελτιώσουμε αυτή την πρόταση και να είναι σήμερα υλοποιήσιμη, τις Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και την Ομάδα Εργασίας, που εργάσθηκε για να υλοποιήσουμε αυτό το Επιχειρησιακό Σχέδιο, καθώς επίσης και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για όλη τη συνεργασία».

Αναλυτικά τα έργα αυτά είναι τα εξής:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει