«3000 χρόνια Μάγνητες»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση
«3.000 χρόνια Μάγνητες»,Κ που συν-διοργάνωσαν ο Δήμος Βόλου
και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011, εκδήλωση με θέμα «3.000 χρόνια Μάγνητες», η οποία αποτελεί καρπό συνεργασίας του Δήμου Βόλου και του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Κοινόν των Μαγνήτων».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν οι παρουσίαση της μακραίωνης ιστορίας της περιοχής της Μαγνησίας, τόσο μέσα από τεκμηριωμένες ιστορικές πηγές (αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικά στοιχεία κλπ), όσο και μέσα από στοιχεία μυθολογικά. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Βόλου, ακολούθησε χαιρετισμός του κ. Νίκου Πράτζου – εκτελεστικού αντιπροέδρου του «Κοινού των Μαγνήτων» – και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές τα ενδιαφέροντα και πρωτότυπα θέματα, τα οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το πολυάριθμο κοινό.

Ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από τους : Kees Vermeulen Windstant, αρχαιολόγος – φιλόλογος με θέμα «Ο Μάγνης και οι Μάγνητες : Μύθος και Ιστορία», Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, Κωνσταντίνος Βουζαξάκης και Δημήτριος Αγνουσιώτης, αρχαιολόγοι της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας», Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου, αρχαιολόγος της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Αρχαία Δημητριάδα. Ιστορία και Μνημεία», Γιώργος Γκέκος, ομότιμος καθηγητής κβαντικής ηλεκτρονικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης «Αρχαία Δημητριάδα. Η παρουσία της στην τεχνολογική εξέλιξη», Βασιλική Αδρύμη – Σισμάνη, δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών «Η μαγεία της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών».

Παράλληλα με την εκδήλωση, το «Κοινό των Μαγνήτων» επεσήμανε την ενεργή του υποστήριξη για το θέμα της αναστήλωσης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, ενώ στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ιδιαίτερα την θετική στάση των απόδημων Μαγνησιωτών σε θέματα που αφορούν την περιοχή.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε : «Σας υποδεχόμαστε σε μια έντονα φορτισμένη περίοδο από την τεταμένη οικονομική συγκυρία, με δύσκολες για την πατρίδα μας στιγμές, με την υπεράνθρωπη προσπάθεια του λαού μας να αντιμετωπίσει την λαίλαπα των οικονομικών κύκλων της παγκόσμιας αγοράς.

Μας γεμίζει χαρά, τιμή και υπερηφάνεια η καταξίωση που έχετε κατακτήσει στις χώρες όπου ζείτε και εργάζεστε. Αυτή είναι η μεγάλη, η πραγματική βοήθεια που προσφέρετε στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα σας.

Είχα την τιμή, ως Νομάρχης Μαγνησίας τότε, το 2001, να προεδρεύσω στην πρώτη μας διοργάνωση, όπου και συναποφασίσαμε να ιδρύσουμε «Το Κοινόν των Μαγνήτων». Ένα Σωματείο των απανταχού Μαγνήτων, με στόχο να καλλιεργήσουμε την αμφίδρομη σχέση Μαγνησίας – Ομογενειακών εστιών και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητές σας να βοηθήσετε την ιδιαίτερή σας πατρίδα.

Ο νέος Δήμος Βόλου πήρε ήδη τη σκυτάλη από την πρώην Νομαρχία και είναι έτοιμος, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να συνεχίσει και να δώσει νέα πνοή στην αμφίδρομη αυτή σχέση.
Φθάνουμε στη σημερινή εκδήλωση, μετά αρκετές συναντήσεις και επιτυχή συνέδρια που οργανώθηκαν στο παρελθόν με την Νομαρχία. Στις συναντήσεις αυτές κατατέθηκαν αξιόλογες προτάσεις με άξονα την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και, κυρίως, τη διεθνή προβολή, την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της Μαγνησίας.

Έγιναν ουσιαστικές αναφορές, επισημάνθηκαν πολλά και σημαντικά ζητήματα, αναλήφθηκαν αξιόλογες πρωτοβουλίες.
Χαίρομαι ειλικρινά που η συλλογικότητα αυτή του «Κοινού των Μαγνήτων» έχει καταστεί πλέον θεσμός, που ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και συσφίγγει τις σχέσεις των απόδημων Μαγνησιωτών με τους συμπολίτες μας.

Το έχουμε ξαναπεί και αποτελεί κοινή πεποίθησή μας ότι ο Βόλος και η Μαγνησία δεν τελειώνουν στα γεωγραφικά τους σύνορα. Φτάνουν μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη, εκεί όπου ζει έστω και ένας Βολιώτης και Μαγνησιώτης, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αφρική, στις άλλες χώρες της Ευρώπης, παντού όπου γης.

Ο απόδημος Ελληνισμός αποτελεί σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο. Οι συμπατριώτες μας της διασποράς «διευρύνουν» τα σύνορα της πατρίδας μας, μεγαλώνουν τις προοπτικές μας – οικονομικές και πολιτιστικές – και ενισχύουν την παρουσία μας στο διεθνή χώρο. Σήμερα, η ελληνική διασπορά στο γενικότερο πλαίσιο των παγκοσμιοποιημένων αγορών, με τις νέες τεχνολογίες και επικοινωνίες, δικτυώνεται και λειτουργεί σαν παγκόσμιο δίκτυο σε ένα οικουμενικό περιβάλλον.
Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. ‘Όπως είναι φυσικό, η πρώτη δημοτική αρχή του νέου Δήμου μας έχει βρεθεί μπροστά σε τεράστιο όγκο προβλημάτων και είναι αναγκασμένη να κινηθεί σε εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τις ευκαιρίες να μας προσπερνούν. Η μείζων πόλη μας καλείται τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσει το νέο της πρόσωπο, να βρει τη σύγχρονη ταυτότητά της, να προσδιορίσει το ρόλο της στο μέλλον. Η διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού σχεδίου και η ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αποτελεί σύνθετο και δυσχερές εγχείρημα.

Ο Βόλος διαθέτει αξιόλογη τουριστική αγορά, ισχυρή βιομηχανική και εμπορική παράδοση, αναπτυσσόμενο Πανεπιστήμιο και ερευνητικά κέντρα που του επιτρέπουν να αναδειχθεί σε κέντρο καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας, σημαντικό λιμάνι, αεροδρόμιο, ανεπτυγμένους, σχετικά, τομείς ψυχαγωγίας, αθλητισμού και πολιτισμού, μοναδικό φυσικό και δομημένο περιβάλλον και πάνω απ’ όλα διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, σε όλους τους παραγωγικούς τομείς. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δημιουργούν την αισιόδοξη προοπτική για την πόλη μας.

Σε αυτά τα πλεονεκτήματα «πατάμε» για να σχεδιάσουμε το νέο ιστορικό κύκλο. Καί με τη δική σας συμβολή, που μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί πολύτιμη. Ένα παράδειγμα είναι η ανάδειξη αυτού του σπάνιου πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής μας, που είναι το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, για την οποία ζητούμε τη βοήθειά σας. Πρόκειται για μεγαλόπνοο έργο, που θέλουμε να το αγκαλιάσετε. Ένα έργο που προϋποθέτει την καθολική συμμετοχή και συνέργεια όλων – της Πολιτείας διά των υπηρεσιών της, της Αυτοδιοίκησης, αλλά πάνω απ’ όλα της κοινωνίας των πολιτών, που μπορεί να αποτελέσει την καθοριστική δύναμη. Και δεν είναι η πρώτη φορά όπου, με ενωμένες τις δυνάμεις μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε μεγάλους στόχους.

Ιδιαίτερα σε περιόδους πολύπλευρης κρίσης, σαν τις τωρινές που διανύουμε, η ανάγκη τέτοιων πρωτοβουλιών αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη αναγκαιότητα. Το ζωντάνεμα του αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών αποτελεί ύψιστο χρέος απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αν συμβάλουμε όλοι μας στην εξεύρεση πόρων για την ολοκλήρωση της έρευνας, πιστεύουμε απόλυτα ότι θα συντελέσουμε αποφασιστικά στην αναστήλωση του θεάτρου, η οποία θα αλλάξει πολλά από τα δεδομένα της περιοχής μας. Στόχος μας, το θέατρο να αποδοθεί στο κοινό όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να οργανωθούν δράσεις που θα στηρίξουν την προβολή της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας.

Με τις σκέψεις αυτές και με ισχυρή τη βούληση για παραπέρα σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών μας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Βόλου θα βρίσκεται σε συνεχή και στενή επαφή μαζί σας. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι ο καθένας και η καθεμία από εσάς αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της πόλης μας σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι με τη δραστηριότητα και την καταξίωσή σας αναδεικνύετε διεθνώς το τεράστιο δυναμικό και τις δυνατότητες της πόλης μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει