37,2 εκατ. ευρώ στο Βόλο για δίκτυα αποχέτευσης και σύνδεση με τον βιολογικό για Ν. Αγχίαλο και Μαλάκι…

…μέσω του ΕΣΠΑ – Τί δήλωσαν Κ. Αγοραστός και Θ. Θεοδώρου

  • Κώστας Αγοραστός: Προστατεύουμε τον Παγασητικό, την δημόσια υγεία, τον υδροφόρο ορίζοντα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας
  • Θάνος Θεοδώρου: Μεγάλη η σημασία του έργου, καθώς δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα

Λύση στο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων και της επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, δίνει η ένταξη από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 δυο σημαντικών έργων για την ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Πρόκειται για τα έργα:

1) ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΒΟΛΟΣ, προϋπολογισμού 20.719.200 €

2) ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΑΛΑΚΙ – ΒΟΛΟΣ Β’ ΦΑΣΗ, προϋπολογισμού 17.209.960,97 €

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, όπου τονίστηκε ότι με τα έργα αυτά επιλύεται οριστικά το ζήτημα της διάθεσης των λυμάτων στους οικισμούς αυτούς, με πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων και αναβαθμίζεται το περιβάλλον της περιοχής και η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Εντάξαμε σήμερα ένα μεγάλο έργο για το Δήμο Βόλου, το οποίο προήλθε από συνεργασία με τόσο με το Δήμο, όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως ξέρετε υπάρχει μια κοινοτική οδηγία που λέει ότι περιοχές πάνω από 2.000 κατοίκους πρέπει να έχουν βιολογικό καθαρισμό και αποχετευτικό σύστημα, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα και θα επιβληθούν πρόστιμα. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσα στο στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-20 δώσαμε τη δυνατότητα σε Δήμους, που έχουν ωριμότητα, να εντάξουν έργα αποχέτευσης για οικισμούς πάνω από 2.000 κατοίκους. Γι’ αυτό και έρχεται σήμερα η ένταξη ενός μεγάλου έργου στη Ν. Αγχίαλο που είναι αποχετευτικό δίκτυο και η σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Βόλου. Είναι έργο της τάξης των 20 εκατ. ευρώ με 50 χιλιόμετρα μήκος αγωγού. Διαφυλάσσουμε το περιβάλλον, τις θάλασσες, δημιουργούμε θέσεις εργασίας και πέφτει χρήμα στην τοπική οικονομία. Τώρα παίρνει τη σκυτάλη ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ για να προχωρήσει στην προκήρυξη. Στο Μαλάκι το έργο αποχέτευσης είναι ύψους 17 εκατ. ευρώ, έχουμε συνεργαστεί με το Δήμο και με τον αν. Υπουργό κ. Φάμελλο και το έργο έχει ήδη ενταχθεί. Άρα μιλάμε για δύο μεγάλα έργα της τάξης των 37,2 εκ. ευρώ στο Δήμο Βόλου για την προστασία του περιβάλλοντος, του Παγασητικού, του υδροφόρου ορίζοντα, της δημόσιας υγείας, τη βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, αλλά και θέσεις εργασίας και χρήμα στην τοπική οικονομία. Αυτά τα δύο έργα είναι εξασφαλισμένα».

Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου κ. Θάνος Θεωδόρου δήλωσε: «Είναι μια ημέρα ευχάριστη η σημερινή, ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Ν. Αγχιάλου, παίρνει σάρκα και οστά. Είναι μεγάλη η σημασία του έργου, καθώς δίνεται λύση σε ένα χρόνια πρόβλημα, αυτό της παροχέτευσης λυμάτων στον Παγασητικό, ένα έργο το οποίο θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προστασία του Παγασητικού κόλπου, ένα έργο για το περιβάλλον, ένας έργο για τη δημόσια υγεία και θα δώσει τόνωση στην τοπική οικονομία. Η ΔΕΥΑΜΒ απορρόφησε πάνω από το 50% του προγράμματος και αυτό δείχνει την ετοιμότητα της ΔΕΥΑΜΒ και δείχνει και τη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, που όταν συναντηθήκαμε και του θέσαμε αυτά τα ζητήματα, μας βοήθησε πάρα πολύ. Αυτό είναι και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που αμφισβητούν τη Δημοτική μας Αρχή και λένε ότι δεν διεκδικούμε και δεν παίρνουμε επιδοτήσεις, αλλά η πράξη δείχνει το αντίθετο».

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), Άξονας Προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων» με πόρους του Ταμείου Συνοχής, με δικαιούχο την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου(ΔΕΥΑΜΒ)..

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Θεσσαλίας 2 έργων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης με τίτλο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ Γ΄ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ (ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 2.000-15.000 ι.π.) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ 91/271/ΕΟΚ.

Ειδικότερα ανα έργο:

  • «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ Ν. ΑΓΧΙΑΛΟΣ – ΒΟΛΟΣ»: αφορά στην κατασκευή των απαιτούμενων έργων αποχέτευσης για την συλλογή των λυμάτων της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου Δήμου Βόλου και την μεταφορά τους προς την Ε.Ε.Λ. του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.
  • ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΑΛΑΚΙ – ΒΟΛΟΣ Β ΦΑΣΗ: «Περιλαμβάνει εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης της Αγριάς τα εσωτερικά δίκτυα των οικισμών Χρυσή Ακτή Παναγιάς, Μάραθος, Αγ. Γεώργιος Κυνηγών, Βελανιδιά, Κριθαριά, Μαλάκι, Πλατανίδια, Άνω και Κάτω Λεχωνίων. Περιλαμβάνονται επίσης αντλιοστάσια και αγωγοί μεταφοράς των λυμάτων για τα παραλιακά μέτωπα (Μαλάκι-Βόλος). Τέλος περιλαμβάνει την επέκταση των υφιστάμενων ΕΕΛ της ΔΕΥΑΜΒ, αναγκαία για την υποδοχή των λυμάτων των προαναφερόμενων οικισμών.

Οι οικισμοί των προαναφερόμενων έργων περιλαμβάνονται στον ισχύοντα Πίνακα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων (ΕΓΥ) με τους οικισμούς Γ’ προτεραιότητας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, που προσδιορίζει και τις υποχρεώσεις της χώρας όσον αφορά τη συμμόρφωση με την εν λόγω Οδηγία (κάλυψη συνόλου οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 ισοδύναμων κατοίκων με Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και δίκτυο αποχέτευσης).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει