Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

6 superfoods του Μαΐου για να γεμίσεις βιταμίνες!

Αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου και μπορείς να τα δοκιμάσεις αυτό το μήνα.

1. Φράουλα

Η φράουλα αποτελεί το σύμβολο της έλευσης της άνοιξης. Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και προσφέρει προστασία απέναντι στα εμφράγματα, στην εξασθένηση της μνήμης και στην καταστροφή του δέρματος από τις ακτίνες UV.

Ακόμα, η μεγάλη περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικές ουσίες θεωρείται ότι αυξάνει τη χοληστερίνη HDL, τη λεγόμενη καλή χοληστερίνη. Μπορείς να την φας μόνη της ή να την βάλεις σε μία σαλάτα με λίγο βαλσάμικο για πιο γκουρμέ επιλογές.

2. Αρακάς

Ένα από τα πιο μικρά λαχανικά της άνοιξης είναι και από τα πιο θρεπτικά. Τα μπιζέλια είναι γεμάτα φυτικές ίνες και βιταμίνες Α, C, K , οι οποίες είναι σημαντικές για υγιή κόκαλα.

Όταν ρίχνεις λίγα ωμά μπιζέλια σε μία σαλάτα παίρνεις περισσότερη βιταμίνη C ανά κούπα σε σχέση με το να τα φας μαγειρευμένα.

3. Βερίκοκο

Ένα μόνο βερίκοκο με το γλυκό ζωμό του περιέχει μία καλή ποσότητα σε βιταμίνη Α και C, όπως επίσης και φυτικές ίνες και κάλιο- όλα αυτά με μόνο 17 θερμίδες. Επίσης, προσφέρει σίδηρο, που σε συνδυασμό με την παρουσία της βιταμίνης C, απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα. Είναι ιδανικό “σνακ” για το απόγευμα, ενώ μπορείς να το κόψεις σε κομμάτια και να το κάνεις smoothie ή να το φας με παγωτό.

4. Κουνουπίδι

Αν και οι περισσότεροι προτιμούν το συγγενή του, το μπρόκολο, το κουνουπίδι αξίζει την προτίμησή μας σαν φαγητό. Και τα δύο ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά και είναι πολύ γνωστά για τις αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητές τους.

Αντί να το απολαύσεις ωμό, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ένα υποκατάστατο με λίγες θερμίδες αντί για πατάτες, ψημένο ή σαν πουρέ.

5. Μανιτάρι Μορχέλα

Σίγουρα αυτό το μανιτάρι έχει λίγο αστεία εμφάνιση, αλλά έχει μοναδική γεύση και αποτελεί ένα πραγματικό σημάδι της έλευσης της άνοιξης, που είναι και η εποχή που τα “κυνηγούν” στη φύση.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις τρούφες και επομένως μπορεί να είναι λίγο ακριβό, αλλά είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη Β.

Έρευνα σε ζώα έχει δείξει ότι το μανιτάρι Morchella μπορεί να είναι ωφέλιμο και για τη λειτουργία του συκωτιού, ενώ είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C. Μπορείς να δοκιμάσεις ωμό σε σαλάτα ή ψημένο σε γκριλ με λίγο λάδι, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

6. Μύρτιλλα

Περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Αν και τα βρίσκεις πιο σπάνια, μπορείς να τα φας όπως και όλα τα υπόλοιπα μούρα και να τα βάλεις σε σαλάτες ή σε smoothies.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει