Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αχτσιόγλου από το Βόλο για πρωην Βαμβακουργία: Το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να την αξιοποιήσει και να αναδείξει στο μέγιστο

Θα εξετασθούν προτάσεις για χρήσεις πανεπιστημιακές και κοινωνικής ανταπόδοσης

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Πετράκος, παρουσίασαν την Παρασκευή στο Βόλο το μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Α.Ε.», ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, “το Υπουργείο Εργασίας, με το πιλοτικό πρόγραμμα «Ανάκτηση των Ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας – Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης», έχει αναδείξει το κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, ενώ το υψηλό ενδιαφέρον και οι αξιόλογες προτάσεις που έχουν υποβληθεί αναδεικνύουν την σπουδαιότητα του εγχειρήματος και τη σκοπιμότητα της επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος και σε άλλες περιοχές και πόλεις της επικράτειας.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για το ακίνητο της πρώην βιομηχανίας «Βαμβακουργία Α.Ε.», έκτασης 87 στρεμμάτων.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η διερεύνηση και η υποβολή εναλλακτικών προτάσεων ως προς τις δυνατές χωροθετήσεις και χρήσεις. Η διερεύνηση θα αφορά, μεταξύ άλλων, τις επιλογές για ρυμοτόμηση ή μη του ακινήτου, τη δυνατότητα επανάχρησης των υφιστάμενων κτιρίων ή/και την ανέγερση νέων, τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων, κλπ.

Ενδεικτικά, οι προτάσεις που θα εξετασθούν, θα αφορούν ιδίως χρήσεις:
– Πανεπιστημιακές (Φοιτητικές Εστίες, Εγκαταστάσεις νέων Τμημάτων, Ερευνητικό Κέντρο, Τεχνολογικό Πάρκο, Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
– Κοινωνικής ανταπόδοσης (στέγη για ευάλωτες ομάδες, νέους/ες ερευνητές, αθλητικές εγκαταστάσεις, έδρα νεοφυών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων καινοτομίας, ή συνεταιριστικών επιχειρήσεων).

Με τον τρόπο αυτό, μπαίνει τέλος στη χρόνια απαξίωση ενός εγκαταλειμμένου, εδώ και δεκαετίες, χώρου και δίνεται μια νέα πνοή αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Εργασίας με κοινωνικό πρόσημο και ανταπόδοση για την πόλη του Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε η υπουργός, η οποία επιπλέον επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον πολυχώρο του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιείας Τσαλαπάτα του Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, «πρόκειται για ένα τμήμα της τεράστιας περιουσίας του ΟΑΕΔ, με χώρους και κτίρια ερειπωμένα, κατεστραμμένα και εγκατελειμένα, το οποίο το Πανεπιστήμιο του Βόλου θα μπορέσει να αξιοιποιήσει και να αναδείξει στο μέγιστο. Είναι, δε, σημαντικό ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει πολυτεχνικές σχολές που θα βοηθήσουν στην προσπάθεια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει