Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αυστηρότερο πλαίσιο για νέα «κόκκινα» δάνεια

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τις τράπεζες της Ε.Ε. λαμβάνει η Κομισιόν στις προτάσεις της που πρόκειται να δημοσιευθούν σήμερα για την καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση του επισφαλούς χρέους, ζητώντας από αυτές να βάζουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν νέα δάνεια που χορηγούν και τα οποία μπορεί να μετατραπούν σε «κόκκινα», όπως αποκαλύπτει προσχέδιο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Oι νέοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται για δάνεια που χορηγούνται από σήμερα Τετάρτη, την ημέρα δηλαδή που θα υιοθετηθεί και η εν λόγω πρόταση.

Η πρόταση θα αφορά μόνο νέα δάνεια και όχι μεγάλο ύψος των «κόκκινων» δανείων που διατηρούν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους. Στις τράπεζες θα δοθεί προθεσμία δύο ετών για να διαγράψουν τα νέα μη εξασφαλισμένα δάνεια που περνούν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων και οκτώ έτη για τα δάνεια με εξασφαλίσεις, όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Αρχικά η Κομισιόν είχε εξετάσει, κάτι ωστόσο που εν συνεχεία απορρίφθηκε, την επιλογή να αναβάλει την ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί, έτσι ώστε τα νέα δάνεια που χορηγούνται από τις τράπεζες να μην υπόκεινται στις πιο αυστηρές ρυθμίσεις έως ότου η πρότασή της εγκριθεί από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και τους νομοθέτες, δεδομένου ότι πρόκειται για μία διαδικασία που θα χρειαστεί αρκετούς μήνες.

Και αυτό, επειδή η Ιταλία, οι τράπεζες της οποίας βαρύνονται κατά το πλείστον από επισφαλή δάνεια, ζητά εδώ και καιρό μία πιο σταδιακή διαδικασία απαλλαγής από τα «κόκκινα» δάνεια, υπό τον φόβο ότι τα πιστωτικά της ιδρύματα μπορεί να βρεθούν με μεγάλα ελλείμματα κεφαλαίου, στην περίπτωση που αναγκαστούν να διαγράψουν αυτά τα δάνεια σε τόσο γρήγορο διάστημα.

Ωστόσο, το πρόβλημα αφορά κυρίως τα παλαιότερα δάνεια. Επίσης, οι νέες πιστώσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να μετατραπούν σε επισφάλειες, καθότι οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί και οι τράπεζες είναι πιο επιφυλακτικές στις πρακτικές χορήγησης δανείων από τότε που ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, χαιρέτισε χθες την πρόταση της Κομισιόν, συμφωνώντας ότι θα καταστήσουν πιο εύκολες τις πωλήσεις των επισφαλών δανείων.

Μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν, περιλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν στην επιτάχυνση των πωλήσεων επισφαλών δανείων στη δευτερογενή αγορά, διαδικασία που θα διευκολύνει την πώληση των υφιστάμενων «κόκκινων» δανείων σε τιμές που δεν απέχουν και πολύ από τις αποτιμήσεις των ίδιων των τραπεζών.

Οι χώρες της Ε.Ε. και οι νομοθέτες πρέπει να συμφωνήσουν στις τελικές προτάσεις της Κομισιόν.