Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αγορές: Ανακάμπτουν τα διεθνή χρηματιστήρια,περιορίζονται οι φόβοι διάχυσης της τουρκικής κρίσης

Ανακάμπτουν τα διεθνή χρηματιστήρια, ύστερα από δύο ημέρες έντονων ρευστοποιήσεων, καθώς οι ανησυχίες των επενδυτών για μετάδοση της τουρκικής κρίσης φαίνεται πως περιορίζονται χάρη στις διαβεβαιώσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Οι ανησυχίες των επενδυτών μετριάστηκαν και από την είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή την Πέμπτη, την πρώτη του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του σχεδόν πριν από δύο μήνες.

Τη Δευτέρα πανικός κυρίευσε τις αγορές υπό τον φόβο η κατάρρευση της τουρκικής λίρας να προκαλέσει φαινόμενα ντόμινο επηρεάζοντας τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών. Στην Ευρώπη οι μετοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών υπέστησαν βαριές απώλειες.

Το κλίμα αντιστράφηκε σήμερα, αρχής γενομένης από το χρηματιστήριο στο Τόκιο, όπου ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 498,65 μονάδες (+2,28%) τερματίζοντας στις 22.356,08 μονάδες.

Άνοδο καταγράφει και ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο οποίος στις 12.10 διαμορφωνόταν στις 727,73 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 1,04%, μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε σήμερα από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο υποχώρησε χθες, παίρνοντας ώθηση από τα μέτρα ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και τα νέα για τη σχεδιαζόμενη τηλεδιάσκεψη κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές. Στις 10:49 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 6,54 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας άνοδο περίπου 5%.

Σύμφωνα με χρηματιστές, η είδηση ότι ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με περίπου 1.000 επενδυτές για να συζητήσει την οικονομία πιθανόν ήταν αυτή που προσέφερε στήριξη στο νόμισμα. «Νομίζω ότι η τηλεδιάσκεψη με επενδυτές που προγραμμάτισε ο Αλμπαϊράκ βοήθησε τη λίρα να ενισχυθεί», δήλωσε ο Ισίκ Οκτέ, αναλυτής στην TEB Investment. «Πιστεύω ότι σε αυτή την τηλεδιάσκεψη θα συζητηθούν νέα και σημαντικά θέματα, διαφορετικά δεν θα γινόταν τέτοια απόπειρα» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στην αγορά συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες, αλλά μπορούμε παράλληλα να μιλήσουμε για συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε χρηματιστής.