Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ακρυλαμίδιο: Σε ποιες τροφές εντοπίζεται συχνότερα το καρκινογόνο στοιχείο

Το ακρυλαμίδιο αποτελεί βιομηχανικό προϊόν με πολλές εφαρμογές. Μια από αυτές είναι η σταθεροποίηση του χώματος επικλινών εδαφών σε περιοχές που πλήττονται από ανεμοστρόβιλους.

Η ουσία παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1893 στη Γερμανία, ενώ η βιομηχανική παραγωγή του άρχισε το 1954.

Το ακρυλαμίδιο θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Δυστυχώς, αυτή η ουσία υπάρχει στη διατροφή μας.

Παράγεται με φυσικό τρόπο κατά το μαγείρεμα κάποιων τροφών. Γενικά, οι αμυλώδεις τροφές (π.χ. ψωμί, πατάτες κλπ.) που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες περιέχουν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ακρυλαμίδιο έχει εντοπιστεί ακόμη και σε παιδικές τροφές.

Ομάδα ειδικών του FDA πραγματοποίησε ελέγχους σε περίπου 750 διαφορετικούς τύπους τροφίμων, από το απλό ψωμί έως το σιρόπι για τηγανίτες και διαπιστώθηκε η ύπαρξη ακρυλαμίδης σε επεξεργασμένα τυριά, στο γάλα και στο παγωτό.

Υψηλές ποσότητες ακρυλαμίδης εντόπισαν και σε παιδικά μπισκότα και γλυκοπατάτες, καθώς και στη γαλοπούλα και τα βραστά λαχανικά.

Άλλες πλούσιες σε ακρυλαμίδη πηγές αποδείχθηκε πως ήταν το φιστικοβούτυρο και τα σοκολατένια μπισκότα.

Αντιθέτως, στο σπιτικά μαγειρεμένο κρέας δεν εντοπίστηκε ακρυλαμίδη, ενώ το ακριβώς αντίθετο ίσχυε για το κατεψυγμένο κοτόπουλο και τις φτερούγες του που διατίθενται στα φαστ φουντ.

Τέλος, παρότι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν περιείχαν ακρυλαμίδη, εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες της ουσίας στο χυμό δαμάσκηνου και στις μαύρες ελιές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει