Αλ. Μεϊκόπουλος: Οι εφημερίες του Αχιλλοπούλειου δε θα βγουν με χειροκροτήματα

Διαβάστε στην δήλωση του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι έχει προχωρήσει σε χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας, η υγειονομική υποδομή της Μαγνησίας παραμένει εκτός του ραντάρ της κυβέρνησης.

Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου συνεχίζει να λειτουργεί σοβαρά υποστελεχωμένο, ενώ την ίδια θλιβερή εικόνα παρουσιάζει και η Πρωτοβάθμια Υποδομή του Νομού.  Για τα θέματα αυτά έχω καταθέσει προς τον Υπουργό Υγείας συνολικά 12 Ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κ. Κικίλιας έχει απαντήσει μέχρι σήμερα μόνο σε μία.

Η θριαμβολογία για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών αφορά ουσιαστικά την έγκρισή τους, αφού η διαδικασία ολοκλήρωσης των διορισμών που θα καλύψει πραγματικά τις κενές οργανικές θέσεις διαρκεί πολλούς μήνες. Κάπως έτσι, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου ακόμα αναμένει τους μόνιμους γιατρούς που πρώιμα πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) εξακολουθεί να λειτουργεί με 4 γιατρούς αντί για 10 που κανονικά πρέπει να έχει, καθώς παραμένουν άγονες και δεν επαναπροκυρήχθηκαν οι υπόλοιπες 6 θέσεις.  Το ΤΕΠ κατά συνέπεια καλύπτεται εφημεριακά  για ορισμένες μέρες  από τα ήδη απογυμνωμένα παθολογικά τμήματα στα οποία από τις 14 μόνιμες θέσεις γιατρών καλύπτονται μόλις οι 7.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει την προκήρυξη για 16 μόνιμους γιατρούς στο Αχιλλοπούλειο. Για απροσδιόριστους μέχρι σήμερα λόγους, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην ακύρωσή της και έπειτα την επαναπροκήρυξε, μειώνοντας όμως τους 16 μόνιμους γιατρούς που προβλέπονταν σε 14, και μέχρι σήμερα, μετά από πολλούς μήνες, αναζητείται η ολοκλήρωσή της.

Το Υπουργείο Υγείας και η τοπική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΔ διαβεβαίωναν ότι η έλευση των μόνιμων γιατρών θα πραγματοποιούνταν πριν το Πάσχα. Στην πραγματικότητα, όμως, τώρα γίνονται οι κρίσεις. Τι σημαίνει αυτό;
Μόλις στις 26.04.2020 πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Κρίσεων γιατρών για να επιβεβαιωθεί η γνησιότητα των εγγράφων των κρινόντων. Θα ακολουθήσουν άλλες 2 με 3 τηλεδιασκέψεις μέχρι την ολοκλήρωση των κρίσεων, έπειτα η διαδικασία των ενστάσεων και, τέλος, η διαδικασία των διορισμών. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι θα χρειαστούν μήνες για να έρθουν τελικά οι μόνιμοι γιατροί στο Αχιλλοπούλειο.

Μέχρι και σήμερα έχει αναλάβει υπηρεσία μόνο ένας βιοπαθολόγος. Το πρόγραμμα εφημεριών για το μήνα Απρίλιο βγήκε μόνο μετά την μετακίνηση μερικών γιατρών που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της Μαγνησίας, ώστε να εφημερεύσουν προσωρινά στο ΤΕΠ. Επίσης ήρθαν 10 επικουρικοί νοσηλευτές στο πλαίσιο του προγράμματος επικουρικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προσωρινά 10 νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας Βόλου (πρωην ΙΚΑ). Αν δεν υλοποιούνταν αυτό το σχέδιο των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου, οι εφημερίες του Απριλίου θα τινάζονταν στον αέρα.

Το πρόβλημα με τις εφημερίες οξύνεται περισσότερο το Μάιο με το «επιτελικό κράτος»   να απλώνει τα πλοκάμια του αυτή τη φορά και στο Νοσοκομείο του Βόλου. Οι γιατροί γίνονται μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και ορισμένων κυβερνητικών Βουλευτών του Νομού που δε συμφωνούν με τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου για προσωρινές μετακινήσεις γιατρών από την Πρωτοβάθμια Δομή της Μαγνησίας.

Τραγική ειρωνεία συνιστά το γεγονός ότι η 5η ΥΠΕ, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει όψιμα το πρόβλημα, στέλνει γιατρούς που έχουν αποσπαστεί εδώ και χρόνια και ενισχύουν ήδη τμήματα στο Νοσοκομείο του Βόλου, ώστε να μπορέσουν να βγουν οι εφημερίες στο ΤΕΠ και στα παθολογικά τμήματα. Για πρώτη φορά παθολογικές κλινικές και ΤΕΠ δεν μπορούν να βγάλουν εφημερίες για τον Μαϊο.

Η προσωρινή μετακίνηση γιατρών από τα αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του Νομού δεν μπορεί να είναι μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Αχιλλοπούλειου, χωρίς, όμως, να έχουν γίνει οι διορισμοί και δεδομένης την ανάγκης ενίσχυσης του Νοσοκομείου μέσα στη πανδημία, αποτελεί αναγκαστικά λύση ανάγκης.
Η μόνη οριστική λύση είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών που θα τονώσουν επιτέλους τη Δημόσια Υγεία στη Μαγνησία σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο.

Το Υπουργείο Υγείας και 5η ΥΠΕ ξέχασαν τη Μαγνησία και το μόνο  σίγουρο είναι ότι οι εφημερίες του Αχιλλοπουλείου δε θα βγουν με χειροκροτήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει