Αλ. Τσίπρας: Αναγκαίος ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ

Την ανάγκη αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, λήψης γενναίων αποφάσεων για την επίλυση περιφερειακών και διεθνών διαφορών, αλλά και προώθησης του διαλόγου με τη Ρωσία επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της παρέμβασης του στο δείπνο εργασίας, με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, που θα εξασφαλίσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σε ό,τι αφορά στη στάση της χώρας μας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που παρά τις τεράστιες δυσκολίες αγωνίζεται για την επίλυση διαφορών και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και τάσσεται υπέρ της έντασης των προσπαθειών για την επίλυση των διεθνών διαφορών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας».

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, η Ελλάδα:

Σε περιφερειακό επίπεδο διατηρεί τον διάλογο με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Σε διεθνές επίπεδο, στηρίζει κάθε προσπάθεια για την επίλυση διεθνών διαφορών και την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και θεωρεί θετικές τις συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου και για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά και απαραίτητη την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στην Ουκρανία.
«Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προωθήσουμε την αποπυρηνικοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο και τον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά και την αποτελεσματική επίλυση περιφερειακών συγκρούσεων» επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Προφανώς, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς, καθώς και εμείς αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, που αφορούν παρέμβαση στα εσωτερικά μας, ενώ θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ από όλους. Αλλά η θέση μας υπέρ της εντατικοποίησης του διαλόγου με τη Ρωσία και της αναβάθμισης του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας είναι και θα παραμείνει σταθερή».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε παράλληλα πως το ΝΑΤΟ «μπορεί να προχωρήσει μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών του» και αυτό, όπως είπε, «σημαίνει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και δίκαιη κατανομή βαρών». Σημείωσε τέλος πως η χώρα μας «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς είναι από τους λίγες που τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο ΝΑΤΟ».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει