Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Άλμα στις πωλήσεις χρυσού στο Ιράν ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων

Η κίνηση στα κοσμηματοπωλεία της Τεχεράνης και άλλων μεγάλων πόλεων του Ιράν έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Οι Ιρανοί αγαπούσαν πάντα τον χρυσό. Ωστόσο τώρα έχουν ένα κίνητρο παραπάνω να στραφούν στο πολύτιμο μέταλλο. Το βλέπουν όχι ως μία πολυτέλεια, αλλά ως ασπίδα ασφαλείας έναντι πιθανής κατάρρευσης του τοπικού νομίσματος και εκτίναξης του κόστους ζωής στα ύψη, καθώς ετοιμάζονται να τεθούν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις ωθεί τους Ιρανούς να «επενδύουν» τις όποιες αποταμιεύσεις τους σε κοσμήματα, να δίνουν δυναμικό «παρών» στις κρατικές πωλήσεις χρυσών νομισμάτων και να επιχειρούν να ανταλλάξουν χρήματα με ράβδους χρυσού. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού ήδη από το δεύτερο τρίμηνο η ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά νομίσματα στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη τριπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι, στα 15 εκατ. μετρικούς τόνους.

Η ιρανική κεντρική τράπεζα έχει κόψει περισσότερους από 60 τόνους νέων χρυσών νομισμάτων, σε μία προσπάθεια να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να προσφέρει ένα στήριγμα στο πολύτιμο μέταλλο, στο οποίο οι επενδυτές έχουν εν πολλοίςγυρίσει την πλάτη.