Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αναπληρωτής πρόεδρος SPD: «Ναι» σε μεγάλο συνασπισμό, αλλά με τήρηση των συμπεφωνημένων

Υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος στη Βόννη, διαμηνύοντας πάντως ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα ανεχθούν αθέτηση των συμπεφωνημένων εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών.

«Εάν συμφωνήσουμε να κάνουμε ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι όσα συμφωνήσουμε θα εφαρμοστούν. Εφόσον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γεραμνίας (SPD) τηρεί τα συμπεφωνημένα, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Focus».

Προανήγγειλε έτσι τη σκλήρυνση της στάσης του κόμματός του εντός της ενδεxόμενης μελλοντικής συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων και άσκησε κριτική για την μη εφαρμογή ορισμένων συμφωνιών από τους Χριστιανοδημοκράτες κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο σε θέματα όπως λ.χ. το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.

«Και εγώ ανήκω στους σκεπτικιστές για το νέο μεγάλο συνασπισμό, τάσσομαι όμως υπέρ της έναρξης (των διαπραγματεύσεων)διότι η εναλλακτική είναι οι νέες εκλογές τις οποίες δεν τις θέλει κανείς και τελικά πιθανόν να βοηθήσουν τους δεξιούς λαϊκιστές (ενν. το ακροδεξιό AfD)» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια πρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέσιχ δήλωσε στο διαδικτυακή πύλη «RedaktionsNetzwerk Deutschland»: «Την απόφαση το βράδυ των εκλογών (ενν. να περάσουμε στην αντιπολίτευση) εξακολουθώ να τη θεωρώ σωστή. Μετά την αποτυχία των συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα υπάρχουν όμως μόνο δύο δυνατότητες: είτε να πάμε σε νέες εκλογές των οποίων η έκβαση είναι αβέβαιη και δεν είμαστε αρκούντως προετοιμασμένοι, ή να συμμετάσχουμε ακριβώς σε διερευνητικές συνομιλίες».

Η κ. Σβέσιχ κάλεσε επίσης τους επικριτές του νέου μεγάλου συνασπισμού να επιδείξουν ρεαλισμό και υπενθύμισε ότι «σε έναν μεγάλο συνασπισμό δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματικές μας εξαγγελίες».