Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αναβρασμός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 48ωρη απεργία και κάλεσμα προς τους φοιτητές από το Σωματείο Καθαριστριών-ων Ν. Μαγνησίας

Καταγγέλλουν την απόφαση της πρυτανείας να αφήσει άνεργες στο δρόμο σχεδόν 30 εργαζόμενες καθαρίστριες και την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο

Διαβάστε την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

48ωρη απεργία θα πραγματοποιήσει το Σωματείο Καθαριστριών-ων Ν. Μαγνησίας, την Δευτέρα και Τρίτη 8 και 9 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους της καθαριότητας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αντιδρώντας στην απόφαση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου, να προχωρήσει στην παράδοση της καθαριότητας του ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο προχωρώντας σε απολύσεις των σχεδόν 30 εργαζομένων καθαριστριών στα κτίρια του Βόλου και της Λάρισας.

Εδώ και πολλά χρόνια οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου δίνουν αγώνα για να μην υπάρχουν εταιρείες και εργολάβοι μέσα στις σχολές και οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εργολάβοι κυνηγούν το κέρδος σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της καθαριότητας και της υγιεινής στους χώρους του Ιδρύματος.

Με τον αγώνα τους κατόρθωσαν οι ίδιοι σχεδόν εργαζόμενοι να εργάζονται στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου απαιτώντας κάθε χρόνο όχι απλά την συνέχιση των συμβάσεων τους και την καλυτέρευση των όρων αυτών, αλλά την μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αυτή την φορά οι Πρυτανικές αρχές πέραν της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας καθαριότητας, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ικανοποιώντας τις αντιδραστικές απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων-κορακιών καθαριότητας. Ρητά στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε καλώντας υποψήφιους εργολάβους να αναλάβουν την καθαριότητα του Ιδρύματος, απαιτούν οι εργαζόμενες που θα προσλάβουν να είναι κάτω των 25 ετών και άγαμες.

Ο κατάπτυστος αυτός όρος είναι βούτυρο στο ψωμί των ιδιωτών εργολάβων αλλά και ένδειξη το πώς αντιμετωπίζουν οι Πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση τους εργαζόμενους αφού τους θέλουν χωρίς δικαιώματα, με συγκεκριμένες αντιδραστικές προϋποθέσεις και με έναν μισθό που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ. Εργασιακές σχέσεις και όροι που επικρατούν έξω στην ζούγκλα της αγοράς και τώρα και στο κατά τα άλλα «Δημόσιο» Πανεπιστήμιο.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, του Υπουργείου Παιδείας αλλά και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου. Απ’ τη μία γιορτάζουν τα 30χρονα του Ιδρύματος και απ’ την άλλη πετάνε ξεδιάντροπα στο δρόμο μετά από χρόνια προσφοράς και κοπιαστικής εργασίας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες 30 συναδέλφισες καθαρίστριες και καθαριστές, ιδιωτικοποιώντας την υπηρεσία της καθαριότητας, γιατί έτσι λένε οι νόμοι όπως μας εξήγησε ο Πρύτανης.

Μετά και τη συνάντηση του Σωματείου και των εργαζομένων με τον Πρύτανη, διαπιστώθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι Πρυτανικές αρχές, βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που στηρίζουν όλες οι κυβερνήσεις μαζί και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει σαν κόστος, παράνομο και αντισυνταγματικό το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες και δικαιώματα.

Δεν θα τους περάσει. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και θα παλέψουμε με κάθε τρόπο για να μην περάσουν αυτά τα βάρβαρα αντεργατικά σχέδια.

Μετά από έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, προχωράμε σε 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Οκτωβρίου.

Προχωράμε σε απεργιακή συγκέντρωση την Τρίτη 9 Οκτώβρη στις 12.00 το μεσημέρι στο Θόλο και καλούμε κάθε σωματείο, κάθε φοιτητικό σύλλογο και φορέα να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.

Απαιτούμε:
– Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού, που προβλέπει επιστροφή του εργολάβου στην καθαριότητα του Ιδρύματος.
– Άμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
– Να μην γίνει καμία απόλυση.
– Λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με βάση την Εργατική Νομοθεσία.
– Επαναφορά των Βαρέων & Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
– Καμία μείωση μισθού! Αυξήσεις στους μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους!
– Νέες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των ολοένα αυξημένων αναγκών
– Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,8ωρο-5ημερο-40ωρο
– Καλούμε τους φοιτητές και τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα να κάνουν δική τους υπόθεση την υγεία και την υγιεινή μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει