Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ανοικτό δίαυλο με το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει ο πρωθυπουργός

Επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την κόντρα που έχει ξεσπάσει εντός του Κινήματος Αλλαγής μετά την επιστολή της Φώφης Γεννηματά προς τον ίδιο και τους πολιτικούς αρχηγούς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός έστειλε χθες επιστολή – απάντηση με την οποία απαντά θετικά στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θέτοντας εαυτόν στη διάθεσή της «να τα πουν από κοντά».

Όπως έκανε και με τον Σταύρο Θεοδωράκη τον οποίο κάλεσε στο Μαξίμου λίγες ημέρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για να συζητήσουν την πρόταση του Ποταμιού για τη Σύσταση Συμβουλίου Ασφαλείας – την οποία ήδη έχει παραπέμψει στις κοινοβουλευτικές καλένδες μετά από έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά που ετοιμάζει δική του πρόταση – έτσι και τώρα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με το Κίνημα Αλλαγής, μπροστά στον πολιτικό κίνδυνο απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς τις εκλογές, αλλά και γιατί το ίδιο επιδιώκει ο βασικός του αντίπαλος, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χθες, η κ. Γεννηματά αντέδρασε δυναμικά, δεν έκλεισε όμως την πόρτα του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως της ζητούν Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος και άλλα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που δε βλέπουν με καλό μάτι οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χαριλάου Τρικούπη άφησε να διαρρεύσει ότι:

Πρώτον με την πρωτοβουλία της η κ. Γεννηματά ανάγκασε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι με βάση εξωκοινοβουλευτικές και παραθεσμικές διαδικασίες που χρησιμοποιούσε ως τώρα και

Δεύτερον, η κ. Γεννηματά καλεί τον κ. Τσίπρα στη Βουλή να συζητήσουν για το τι είναι προοδευτικό και τι όχι, απαντώντας στη φράση Τσίπρα στην επιστολή του ότι «η χώρα έχει ανάγκη μία προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση και φρονεί πως υπάρχουν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις για να προχωρήσει κάτι τέτοιο» αλλά και ότι δεν αποδέχεται την πρόσκληση για συνάντηση στο Μαξίμου, δείχνοντας ως πεδίο συζήτησης την ελληνική Βουλή.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, ο Τύπος που πρόσκειται φιλικά προς την κυβέρνηση αναδεικνύει το «νέο άνοιγμα Τσίπρα» και «θάβει» την απάντηση της κ. Γεννηματά.

Ο κ. Τσίπρας δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια διαλόγου με την Κεντροαριστερά, όσο μάλιστα υπάρχουν στελέχη εντός του Κινήματος Αλλαγής που αποτελούν «καλό αγωγό» αυτής της προσπάθειας και όσο βλέπει ότι η τακτική του αυτή προκαλεί ταραχή στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς.

Η κ. Γεννηματά έχει να αντιμετωπίσει τον Ευ. Βενιζέλο, τον Α. Λοβέρδο και άλλα στελέχη που δεν πρόκειται να σταματήσουν να αντιδρούν σε κάθε νέο επεισόδιο διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής. Έχει στο πλευρό της, όπως λένε οι πληροφορίες, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Κατά της πρωτοβουλίας της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, είναι – φυσικά – και η Νέα Δημοκρατία, την οποία προσπαθεί να στοχεύσει το Μαξίμου με τη φράση «η χώρα χρειάζεται προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση».

Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις θα συνεχιστούν και το λυπηρό είναι ότι για άλλη μία φορά η ευκαιρία μίας ουσιαστικής και αποτελεσματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης, κινδυνεύει να χαθεί στο βωμό των τακτικών των κομμάτων.