Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Απάντηση Λευκωσίας σε προκλητικές δηλώσεις Τσελίκ – Τσαβούσογλου

Τα όσα εκφράζουν τόσο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ, «δεν αποτελούν παρά απόδειξη για τον επιδιωκόμενο στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλος από τη νομιμοποίηση των παράνομων ενεργειών της», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις των δύο Τούρκων υπουργών.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, αποτελούν ακόμη «απόδειξη ότι στο Κραν Μοντανά η Τουρκία, μέσα από τις αδιάλλακτες θέσεις και προτάσεις της, οδήγησε σε αποτυχία της διάσκεψης για την Κύπρο προκειμένου να αιτιολογήσει την από πολλών χρόνων προσπάθεια εφαρμογής του λεγόμενου σχεδίου β’ για νομιμοποίηση των τετελεσμένων που η ίδια παράνομα έχει δημιουργήσει».

Εξάλλου, τόνισε ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί για άλλη μια φορά να επαναλάβει την ετοιμότητά του για επάνοδο αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν και εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τα όσα διαλαμβάνονται στις παραμέτρους όπως τις καθόρισε ο γγ του ΟΗΕ.

Ο Τσελίκ δήλωσε, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, ότι «οι περιεκτικές διαπραγματεύσεις στη διαδικασία έχουν τελειώσει, με κανένα τρόπο δεν έχουν παγώσει ή ανασταλεί οι διαπραγματεύσεις».

Οι δηλώσεις Τσελίκ ήρθαν ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για το Κυπριακό με τις οποίες επιχείρησε να φορτώσει την ευθύνη για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στην Αθήνα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ακόμη ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση [όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία] και η Ελλάδα δεν θα αποδεχθούν ποτέ μια συμφωνία εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει