Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Αποστόλου συνοδεία Μεϊκόπουλου στην ΕΒΟΛ και συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Κολυνδρίνη για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο πλαίσιο της 4η συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Την προκήρυξη του Μέτρου 9 που αφορά τη Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στη διάρκεια της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ στο Βόλο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά από 8 Ιανουαρίου 2018 έως 7 Μαΐου 2018, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

Ο προϋπολογισμός του Μέτρου ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανο Οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την τοποθέση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κας Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία αφού τον καλωσόρισε τον ίδιο και την υπουργική ομάδα που τον συνόδευε, υπερθεμάτισε κάθε εξωστρεφή διάδραση που δίνει στους κυβερνητικούς τις αληθινές προσλαμβάνουσες των προβλημάτων του τόπου και επεσήμανε ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλία και κυρίως τη Μαγνησία.

Αναφέρθηκε στο θέμα του προγράμματος της Νιτρορύπανσης, ενημερώνοντας τον Υπουργό πως πρέπει να επαναξιολογήσουν τις περιοχές ένταξης, καθώς η εξαίρεση του Δήμου Ρήγα Φεραίου θα αποτελέσει πλήγμα για την περιοχή, που χαρακτηρίζεται ως κατεξοχήν αγροτική.

Μάλιστα τόνισε πως το ΙΓΜΕ κάνει δειγματοληψίες από την εν λόγω περιοχή με εντολή της Περιφερειακής Ενότητας και τα αποτελέσματα θα προσκομισθούν στο Υπουργείο.

Υπερτόνισε την ανάγκη να αυξηθεί το όριο των 4,4 εκ ευρώ που αφορά στην αγροτική οδοποιία, καθώς οι φάκελοι που υπεβλήθησαν από τη Θεσσαλία ξεπερνούν το όριο των 17 εκ ευρώ.

Δήλωσε ως επιτακτική την ανάγκη άμεσων δημοπρατήσεων έργων άρδευσης καθώς η Θεσσαλία κάθε χρόνο είναι ελλειματική σε ποσοστό 450 εκ κυβικών νερού.

Στη συνέχεια ζήτησε από τον Υπουργό να επανεξεταστεί η ένταξη των επιλαχόντων νέων αγροτών που φτάνουν στους 500 για τη Θεσσαλία με την αύξηση του ορίου πληρωμών , ενώ έκλεισε επισημαίνοντας στο Υπουργείο να δει το θέμα των δημοσίων κτημάτων της Κάρλας, των οποίων η παράταση έχει λήξει. Το Υπουργείο πρέπει να αποφασίσει τον τρόπο διανομής και να πάρει άμεσες αποφάσεις.

«Η Θεσσαλία και η Μαγνησία στηρίζονται κατεξοχήν στον πρωτογενή τομέα, μην αξιολογείται με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής» κατέληξε.

 

Επίσκεψη στην ΕΒΟΛ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη πόλη επισκέφθηκε και την γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, συμμετέχοντας σε σύσκεψη με τους συνεταιριστές, κατά την οποία ενημερώθηκε για τα προβλήματα των αγροτών καθώς και για την κατάσταση που επικρατεί στον εν λόγω συνεταιρισμό.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες, με την οποία αντιμετωπίστηκαν βασικά ζητήματα της κτηνοτροφίας, στην αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου σε επίπεδο Ε.Ε. εντάσσοντας επιπλέον 8 εκατ. στρ. επιλέξιμων εκτάσεων, στην αειφορική διαχείριση μέσω των διαχειριστικών σχεδίων που συντάσσονται αυτή την περίοδο, στην στήριξη της ζωικής παραγωγής με τη διεύρυνση των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τα 63 εκατ. στα 124, στη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων και στη διαφάνεια στην αγορά του γάλακτος και του κρέατος με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας άμελξης του γάλακτος και προέλευσης του κρέατος κ.ά. O κ. Πρίντζος μετέφερε στον κ. Αποστόλου ότι για τον συνεταιρισμό τα χρόνια της κρίσης ήταν τα καλύτερα οικονομικά, καθώς κατάφερε να αυξήσει την κερδοφορία του και το μερίδιό του στην αγορά.

«Ισχύει η δέσμευσή μας για κατάργηση του φόρου στο κρασί»

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί που έχει ήδη εξαγγελθεί, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως έσοδο στον προϋπολογισμό του 2018 που ήλθε προς συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Αποστόλου τόνισε πως το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου ήταν έως το τέλος του 2017 συνδέοντάς τη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η δέσμευσή μας εξακολουθεί να ισχύει.

«Θα υπάρξει σημαντική απομείωση των δανείων που ζητείται από την Ε.Ε. να επιστραφούν»

Αναφορικά με ένα μείζον θέμα που απασχολεί όλους τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και έχει να κάνει με την ανάκτηση που ζητά η Ε.Ε. δανείων της δεκαετίας του 90′ , ο κ. Αποστόλου τόνισε πως “η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι αυτά που εμείς έχουμε επεξεργαστεί δείχνουν ότι τα ζητούμενα 500 εκ. ευρώ στην πραγματικότητα είναι λιγότερα από 100 εκ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων βρισκόμαστε ακόμη. Έχουμε χρόνο μπροστά μας. Εξάλλου έχω πει ότι θα κάνουμε μια προσπάθεια απομείωσης που ουσιαστικά θα ανακουφίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον κόσμο.

Ικανοποίηση για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Αποστόλου σε σχέση με τα επίπεδα απορρόφησης των κοινοτικών πόρων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. “Από πλευράς απορροφητικότητας έχουμε ήδη φτάσει σε ποσοστό περίπου 29% ενώ έχουμε δεσμεύσει κοινοτικούς πόρους στο 55% του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Όταν τόσο ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. ο οποίος μίλησε σήμερα, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι οποίοι τόνισαν ότι έχουμε απορρόφηση από τις καλύτερες στην Ε.Ε. , αλλά φτάσαμε στο σημείο να είμαστε αυτοί που συμβάλλαμε στην γενικότερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ ουσιαστικά. Εμείς δεν εφησυχάζουμε. Προχωρούμε , έχοντας μπροστά μας τον απαραίτητο χρόνο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η απορρόφησή μας να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση και αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι, μέτρα σαν και αυτό που προκηρύξαμε σήμερα που αφορά τα σχέδια βελτίωσης 316 εκ. ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει