Αποσύρθηκε η διάταξη για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς

Λίγο πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης (για τα μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά και διανοητικά ασθενείς) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη διάταξη τροπολογίας που αφορά σε αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς (παράγραφος 2).

Όπως είπε ο υπουργός, η προστασία των συμβολαιογράφων που διενεργούν τους πλειστηριασμούς καλύπτεται με την παράγραφο 3 του σχετικού άρθρου. Σημειώνεται ότι αυτή η αλλαγή της τελευταίας στιγμής έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προέβλεπε αρχικά η τροπολογία

Η επίμαχη τροπολογία προέβλεπε αρχικά την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Επίσης, ότι τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Έντονες αντιδράσεις

Η εν λόγω τροπολογία είχε προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφού σημείωνε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «έχει σαφώς ‘‘φωτογραφικό’’ χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», υπογράμμιζε ωστόσο ότι «με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μία μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών».

Όπως συμπλήρωνε η ανακοίνωση, «το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο».

«Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα» κατέληγε η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης πριν από την απόσυρση της διάταξης, πραγματοποιήθηκε πορεία του ΠΑΜΕ με αφορμή τη συγκεκριμένη τροπολογία. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Της πορείας προπορευόταν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο… Υλοποιώντας τις επιταγές τους για πλειστηριασμούς – πρώτης ακόμη κατοικίας – λαϊκών οικογενειών και βέβαια ποινικοποιώντας από σήμερα την δράση όσων αγανακτούν, όσων διαμαρτύρονται, όσων προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή την αδικία… Ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει… αυτή την επαίσχυντη τροπολογία, δεν θα μπορούν να σταθούν σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα νομιμοποιηθεί αυτό το μέτρο, ακόμη κι αν ψηφιστεί, δεν θα περάσει».

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο και η τροπολογία

Αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά ή διαταραγμένους ασθενείς, υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. Αντίθετα, Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ. και ΚΚΕ ψήφισαν κατά, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».

Αναφορικά με την επίμαχη τροπολογία, σε σύνολο 243 βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 146, κατά ψήφισαν 35, ενώ «παρών» δήλωσαν 62. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι δήλωσαν «παρών», Καταψήφισαν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση), όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει