Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ασφαλιστικό χαράτσι και στις αποδείξεις δαπανών – Επιβάρυνση 26,95% από την αρχή του χρόνου

Δεν θα γλιτώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές όσοι παρέχουν εργασία και αμείβονται με απόδειξη δαπανών.

Το ασφαλιστικό χαράτσι ύψους 26,95% επί των καθαρών αμοιβών έρχεται από την αρχή του νέου έτους σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας. Ηδη ετοιμάζεται σχετική τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί πριν το τέλος του Δεκεμβρίου και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Η τροπολογία θα προβλέπει ότι πρέπει να καταβάλλεται ασφαλιστική εισφορά βάσει του άρθρου 39 δηλαδή αντίστοιχη αυτής που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για εισόδημα που προέρχεται από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.

Η εισφορά 20% αφορά στον ΕΦΚΑ και το 6,95% είναι η εισφορά υπέρ του ΕΟΠΥΥ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ετσι από την 1η Ιανουαρίου στις καθαρές αμοιβές- μετά την αφαίρεση της παρακράτησης φόρου 20%- των εργαζόμενων που αμείβονται με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης θα αφαιρείται το 26,95%.

Η επιβολή των εισφορών αυτών δεν θα έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2017 ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρξει διαφοροποίηση για ήδη συνταξιούχους, άνεργους, φοιτητές ή νοικοκυρές που έχουν ευκαιριακά ή περιστασιακά κάποια απασχόληση και αμείβονται γι’ αυτήν με τίτλους κτήσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει