Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μπαρμπέρης στα δικαστήρια γιατί αρνήθηκε να κουρέψει… κοριτσάκι

Ένας αυστραλός κουρέας έχει περιπέτειες με τον νόμο γιατί δεν θέλησε να κόψει τα μαλλιά κοριτσιού, παραθέτοντας ως λόγο ότι δεν είναι εκπαιδευμένος στο γυναικείο κούρεμα.

Ο Sam Rahim είναι μπαρμπέρης στο Σίδνεϊ και τον περσινό Δεκέμβριο μια μαμά του έφερε την κόρη της να την κουρέψει. Εκείνος αρνήθηκε ωστόσο ευγενικά, λέγοντας πως δεν ξέρει πώς να κόβει γυναικεία μαλλιά, η μαμά εξοργίστηκε και πριν το καταλάβει βρέθηκε να δικάζεται τώρα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας!

«Της εξήγησα πως δεν είμαι ικανός να κόβω γυναικεία και κοριτσίστικα μαλλιά. Δεν το έχω κάνει ποτέ. Αυτή συνέχιζε όμως να με πιέζει, λέγοντάς μου πως είμαι υποχρεωμένος να το κάνω. Της είπα πως υπάρχουν τρία γυναικεία κομμωτήρια σε μια απόσταση ενός λεπτού με τα πόδια, εκείνη εξοργίστηκε όμως και όρμησε έξω».

Κι ενώ θεώρησε πως το περιστατικό είχε λάβει τέλος, κλήθηκε προσφάτως στο δικαστήριο γιατί παραβίασε λέει τον νόμο κατά των διακρίσεων φύλου και έκανε το κοριτσάκι να ντραπεί για τη γυναικεία της φύση. «Θα ντροπιαζόταν πολύ περισσότερο αν πήγαινε στο σχολείο με τα κακοκουρεμένα της μαλλιά», λέει ο μπαρμπέρης, πριν σημειώσει πως το μπαρμπέρικο είναι «το μέρος που πάνε οι άντρες να κόψουν τα μαλλιά τους».

Ευτυχώς γι’ αυτόν, δεν είναι μόνος στην απροσδόκητη δικαστική του μάχη, καθώς έχει πίσω του τον σύλλογο κομμωτών της Αυστραλίας (Australian Hairdressing Council), που αναγνώρισε το δράμα του και παλεύει στο πλευρό του. «Καταλαβαίνω γιατί δεν ήθελε να κόψει τα μαλλιά μιας γυναίκας», λέει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του σωματείου, Sandy Chong.

Ο μπαρμπέρης ανησυχεί τώρα για τον αντίκτυπο που θα έχουν όλα αυτά στη δουλειά του, καθώς έχει οικογένεια και παλεύει καθημερινά για τον επιούσιο. Όσο για τη μητέρα, που παραμένει διά νόμου ανώνυμη για την προστασία της, έβγαλε ένα ανακοινωθέν όπου λέει: «Η βάση του ισχυρισμού μου είναι ότι ο κουρέας αρνήθηκε να καθαρίσει απλώς με το ψαλίδι του τον σβέρκο της κόρης μου γιατί ήταν κορίτσι. Του τόνισα πως δεν ήθελα από αυτόν να την κουρέψει με στιλ ή να κουρέψει τα μαλλιά της. Η εξήγηση του κύριου Rahim ήταν ότι ήθελε να κρατήσει το μπαρμπέρικό του αποκλειστικά για αγόρια και άντρες. Δεν είπε ποτέ πως δεν ήταν εκπαιδευμένος να κόβει γυναικεία ή κοριτσίστικα μαλλιά»…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει