Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Μπλόκο στην προστασία α’ κατοικίας

Τον τερματισμό τους καθεστώτος δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίαςστα τέλη του 2017 θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις συζητήσεις για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ ο Μπενουά Κερέ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ και αρμόδιος για την… επιτήρηση των ελληνικών τραπεζών, κάλεσε χθες την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η ΕΚΤ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχουν αποφασίσει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι η δικαστική προστασία πρέπει να θυσιασθεί οριστικά στο τέλος του 2017, παρά τη διακηρυγμένη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης (στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ) να διαπραγματευθεί παράταση ως το τέλος του 2018 για κοινωνικούς λόγους.

Η απόφαση της ΕΚΤ και του SSM για τον τερματισμό της δικαστικής προστασίας, στην ομπρέλα της οποίας βρίσκονται δανειολήπτες (ιδιώτες με βάση το νόμο Κατσέλη και επιχειρηματίες με βάση το νόμο Δένδια), για δάνεια ύψους 15,2 δισ. ευρώ, είναι αποτέλεσμα των συνεννοήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση των δύο πλευρών για τις ελληνικές τράπεζες.

Το Ταμείο έχει τονίσει (το επανέλαβε και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις) ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε έκτακτο έλεγχο ποιότητας ενεργητικού πριν τα στρες τεστ του 2018, για να προσδιορισθούν τυχόν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες και να προχωρήσει, πριν τη λήξη του μνημονίου, η νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι αναγκαία.

Ο Μπενουά Κερέ υπογράμμισε χθες  ότι έλεγχοι δεν θα γίνουν, όπως ζητεί το Ταμείο, και μόνος αρμόδιος θεσμικά για να λάβει αυτές τις αποφάσεις είναι ο SSM. Δήλωσε, όμως, ταυτόχρονα, ότι θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε συζητήσεις με το Ταμείο.

Στην πραγματικότητα, τονίζουν τραπεζικά στελέχη, και παρά την επίδειξη… αυτοτέλειας της ΕΚΤ έναντι του ΔΝΤ, η κεντρική τράπεζα και ο SSM δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο να έλθουν σε σύγκρουση με το Ταμείο, αγνοώντας τις συστάσεις τους, γιατί κινδυνεύουν να υποστούν ένα… εποπτικό Βατερλό, που θα καταρρακώσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο νεοπαγή μηχανισμό ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας: αυτό θα συμβεί αν αποδειχθεί ύστερα από λίγο καιρό ότι το Ταμείο είχε δίκαιο και χρειάζονται οι τράπεζες ανακεφαλαιοποίηση, ενώ η ΕΚΤ και ο SSM θα έχουν δείξει εποπτική αμέλεια, έχοντας αρνηθεί να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Σε αναζήτηση συμβιβασμού, η ΕΚΤ και ο SSM προτείνουν στο ΔΝΤ τα ακόλουθα μέτρα, ώστε να συμφωνήσει ότι δεν συντρέχει λόγος για έκτακτους ελέγχους:

  • Να «σφίξει» κι άλλο η δικαστική ανάκτηση προβληματικών δανείων, με την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την πλήρη άρση της δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από τις αρχές του 2018.
  • Να υποχρεωθούν οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν δραστικά το ποσοστό κάλυψης των προβληματικών δανείων με προβλέψεις (πάνω από το 50% για όλες τις τράπεζες), ώστε ουσιαστικά να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό προληπτικά οι πρόσθετες ανάγκες που θα αναδεικνύονταν από τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού, που ζητείται από το Ταμείο.
  • Ο συνδυασμός των παραπάνω μέτρων και της (καλώς εχόντων των πραγμάτων…) επιτυχημένης εφαρμογής του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα επιχειρηματικά δάνεια, όπως και των άλλων μέτρων που ήδη «τρέχουν» (πωλήσεις δανείων σε fund, ρυθμίσεις) θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ώστε να αποδεχθεί το Ταμείο ότι θα γίνουν κανονικά μόνο τα τεστ αντοχής του 2018, χωρίς έκτακτες ασκήσεις ελέγχου στο ενεργητικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, απέφυγε να δηλώσει στη Βουλή με βεβαιότητα ότι θα παραταθεί η προστασία της α’ κατοικίας και το 2018, λέγοντας μόνο ότι: «Διαπραγματευόμαστε την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει