Μπλόκο στο μαύρο πολιτικό χρήμα

Μπλόκο στο μαύρο πολιτικό χρήμα βάζουν οι δανειστές, με ένααπό τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης.

Με το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο οι θεσμοί ζητούν την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, που προώθησε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ με άλλη παρέμβαση καλούν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πλαίσιο για την καταπολέμηση της δωροδοκίας.

Επίσης, πέρασε στα προαπαιτούμενα και η κυβερνητική βούληση για τον διορισμό 69 γενικών γραμματέων στα υπουργεία και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, με τετραετή θητεία, οι οποίοι δεν θα αλλάζουν σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή ακόμη και αλλαγής του εποπτεύοντος υπουργού. Στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια στη διακυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό θα απολαμβάνουν ασυλία, όπως οι επικεφαλής των ανεξάρτητων αρχών.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι «οι αρχές θα εφαρμόσουν πλήρως το νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, ιδίως διασφαλίζοντας ότι θα ληφθεί όλο το απαραίτητο παράγωγο δίκαιο έως τον Μάρτιο του 2018».

Πρόκειται για τις διατάξεις που προβλέπουν τη μείωση σε 15 ευρώ, από 50 ευρώ του ανώτατου ορίου της ανώνυμης χρηματοδότησης των κομμάτων. Δηλαδή κάθε δωρεά άνω των 15 ευρώ σε κόμμα θα πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο – δεν θα μπορεί δηλαδή να δίνεται με ανώνυμα κουπάνια των 50, 100 ή 1.000 ευρώ.

Στο συνολικό ποσό ανώνυμης χρηματοδότησης που μπορεί να συγκεντρώνει κάποιο κόμμα, μπαίνει πλαφόν 75.000 ευρώ ετησίως, αντί 100.000 ευρώ που ίσχυε.

Επίσης θεσπίστηκαν αυστηρές κυρώσεις για τα πολιτικά κόμματα, τους συνασπισμούς κομμάτων και τους υποψήφιους βουλευτές και ευρωβουλευτές, σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων για την ιδιωτική χρηματοδότηση. Η επιβολή προστίμων, φθάνει μέχρι το 50% της τελευταίας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων ή έως 150.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, έως 200.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν τακτική κομματική χρηματοδότηση και έως το 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης των υποψηφίων βουλευτών και ευρωβουλευτών που διακινούν έσοδα ή δαπάνες κατά παράβαση του νόμου.

Οι νέες ρυθμίσεις ισχύσουν από 1.1.2018, αλλά οι Θεσμοί έθεσαν ως προαπαιτούμενο, την απόλυτη εφαρμογή τους έως και τον Μάρτιο του 2018.

Παράλληλα οι θεσμοί ζητούν την πλήρη εφαρμογή του Εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της δωροδοκίας. Η επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έως τον Μάρτιο του 2018 θα περιλαμβάνει δέσμευση να αξιολογηθεί έως τον Απρίλιο του 2018 η εφαρμογή του Κώδικα Συμπεριφοράς των μελών του Κοινοβουλίου και, βάσει αυτής της εκτίμησης, ο Κώδικας, θα αναθεωρηθεί, εάν χρειαστεί, έως τον Ιούνιο του 2018.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει