Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Brexit: Τις βασικές κατευθύνσεις στη βάση των οποίων θα διαμορφωθεί η μελλοντική σχέση ενέκριναν οι 27.

Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές στη βάση των οποίων επιθυμούν να διαμορφωθεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθέτησαν το πρωί της Παρασκευής οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών της Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Στο κείμενο εγκρίνεται το προσχέδιο της Συνθήκης Αποχώρησης του Η.Β. από την Ε.Ε., στο οποίο κατέληξαν ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ και ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, με την υποσημείωση ότι ζητήματα – κλειδιά όπως εκείνο των συνόρων Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις.

Οι 27 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων καλούν για μια «όσο το δυνατόν πιο στενή» εταιρική σχέση με το Η.Β. μετά την έξοδό του από την Ε.Ε., τόσο στους τομείς του εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, όσο και σε εκείνους της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία, του διεθνούς εγκλήματος, της ασφάλειας, της Άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Η σχέση, σύμφωνα με τους 27, θα λάβει τη μορφή μιας «ισορροπημένης, φιλόδοξης και εκτεταμένης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου»,.

Η Ε.Ε. δεν παραλείπει ωστόσο να σημειώσει ότι, ως μη μέλος, το Η.Β. «δεν μπορεί να έχει τα ίδια δικαιώματα ούτε να απολαμβάνει των ίδιων προνομίων, όπως την περίοδο που ήταν μέλος», καθώς και ότι δεν θα επιτραπεί στο Λονδίνο να κρατήσει μονάχα το τμήμα των κανόνων και ρυθμίσεων της Ε.Ε. που το συμφέρουν (cherry picking).

«Έκλεισε» και η μεταβατική περίοδος

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν και τη συμφωνία τους για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, η οποία θα διαρκέσει από τις 29 Μαρτίου 2019, ημέρα αποχώρησης της Μ. Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας από την Ε.Ε. μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Κατά την περίοδο αυτή, το Η.Β. θα εφαρμόζει όλους τους κανόνες που απορρέουν από τη συμμετοχή ενός κράτους στην Ε.Ε., βασικά τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης (προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών και εμπορευμάτων), καθώς και όλο το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε., χωρίς όμως να έχει ουδεμία εκπροσώπηση στα όργανά της, αφού πλέον θα έχει αποχωρήσει και θα είναι τρίτη χώρα.