Χρήσιμες συμβουλές για περισσότερο ύπνο

Αν πάσχετε από χρόνια έλλειψη ύπνου, αν κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες τη μέρα, η υγεία σας θα επηρεαστεί. Μάθετε χρήσιμες συμβουλές για περισσότερο ύπνο παρακάτω.

Για να εξασφαλίσετε μια υγιεινή και αναζωογονητική ξεκούραση, πρέπει να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες. Προφανώς όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες, ενώ επίσης υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Όμως πρέπει να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες.

Όταν ο ύπνος μας διαρκεί από τέσσερις έως έξι ώρες σε τακτική βάση (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιστασιακή αϋπνία), είναι καιρός να αλλάξουμε ρουτίνες ή να συμβουλευτούμε έναν γιατρό.

Σας προτείνουμε να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες. Είτε έχετε προβλήματα με τον ύπνο είτε όχι, θα σας κάνουν καλό.

Δοκιμάστε τς -δεν έχετε τίποτα να χάσετε και θα ξεκουράζεστε περισσότερο!

Αν δεν κοιμάστε αρκετά, προσθέστε τις παρακάτω συνήθειες στην καθημερινή ρουτίνα σας
Τα παρακάτω στοιχεία μπορεί να φανούν περίεργα: οι άνθρωποι που κατανοούν καλύτερα τον υγιή ύπνο είναι οι αστροναύτες.
 • Το ότι ζουν για εκτεταμένες χρονικές περιόδους στο εξώτερο διάστημα σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουν τις σωστές ρουτίνες για τη διατήρηση του κιρκαδικού ρυθμού.
 • Από έναν διαστημικό σταθμό η Γη μοιάζει εντελώς ακίνητη και βλέπουν την αυγή και την έλευση της νύχτας σε κάθε γωνιά του κόσμου.
 • Μέσα στα μικρά μοναχικά τους κουβούκλια χωρίς βαρύτητα χάνουν την επαφή με το φως και το σκοτάδι, που ρυθμίζουν τους κύκλους του ύπνου και της εγρήγορσης.
Οι επιδράσεις της μεταβολής στον ύπνο οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα -σοβαρά επειδή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οποιοδήποτε σφάλμα μπορεί να είναι ανεπανόρθωτο δεδομένης της σημαντικής εργασίας που κάνουν οι αστροναύτες.
Θα σας εξηγήσουμε παρακάτω.
astronaftis sto diastima
Να είστε συνεπείς στις ώρες σας. Το σώμα σας διαθέτει ένα εσωτερικό ρολόι!
Όλοι έχουμε ένα «βιολογικό ρολόι» που μετράει τους κιρκαδικούς ρυθμούς μας. Οι αλλαγές στη φυσιολογία ρυθμίζονται με βάση περιόδους των 24 ωρών.
 • Η τήρηση μιας καλής ρουτίνας, όπως το να τρώτε και να πηγαίνετε για ύπνο τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, εγγυάται την αρμονία αυτών των αλλαγών στη φυσιολογία.
 • Όσο περισσότερο εναρμονιζόμαστε με αυτούς τους κύκλους και τις καθημερινές ρουτίνες, τόσο περισσότερη ευεξία και ξεκούραση εξασφαλίζουμε.
Γνωρίζουμε ότι δεν είναι πάντα δυνατόν να τηρούμε αυτές τις ρουτίνες. Αν εργαζόμαστε σε βάρδιες, για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσαρμόζουμε τα ρολόγια μας.
Όταν είναι δυνατό, στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να εξασφαλίζουμε έναν καλό ύπνο 7 έως 9 ωρών. Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να βοηθήσουν.
Τα εξωτερικά σήματα που μας περιβάλλουν
egkefalos kai gineka
Χρειάζεστε σκοτάδι για να κοιμηθείτε. Έτσι ρυθμίζει ο εγκέφαλός μας τα σχήματα ύπνου. Αν πρέπει να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της μέρας, κλείστε τα παντζούρια και μην αφήνετε φως να μπαίνει κάτω από τις πόρτες.
 • Άλλα σήματα που πρέπει να προσέχουμε είναι τα ηλεκτρονικά. Για να απολαμβάνετε έναν ξεκούραστο ύπνο, πρέπει να σβήνετε το κινητό τηλέφωνο, τον υπολογιστή και την τηλεόραση μία ώρα πριν πάτε για ύπνο. Είναι δύσκολο, όμως ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί.
Θερμοκρασία δωματίου και μυρωδιές
Μοιάζει ασήμαντο, όμως πρέπει να το έχετε υπόψη σας. Η ιδανική θερμοκρασία ύπνου είναι από 15 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
 • Μια δυσάρεστη μυρωδιά μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας και ακόμα και να μας προκαλέσει εφιάλτες.
 • Η λεβάντα ή η βανίλια είναι πολύ χαλαρωτικές μυρωδιές.
Μια καλή ώρα ανάπαυσης πριν πάτε για ύπνο
kopela pou diavazei sto krevati
Αν κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες, αυτή η συμβουλή θα σας βοηθήσει. Μία ώρα πριν πάτε για ύπνο, σβήστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως ήδη είπαμε.
 • Καθίστε αναπαυτικά και πάρτε ένα βιβλίο. Μη σκέφτεστε «πρέπει να κοιμηθώ». Είναι ώρα να κατεβάσουμε την ένταση των ανησυχιών μας και των «αύριο πρέπει να…» και να βυθιστούμε στο διάβασμα.
Τίποτα δεν έχει σημασία αυτήν τη στιγμή, όλα πρέπει να είναι γαλήνια. Σιγά-σιγά και χωρίς να το συνειδητοποιείτε, θα αισθανθείτε τη νύστα να έρχεται στον εγκέφαλό σας. Παραδοθείτε σε αυτή.
Ένας υπνάκος βοηθάει σε περίπτωση αϋπνίας

Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, όμως ας αναλύσουμε αυτήν την πληροφορία.

 • Ο πιο υγιεινός υπνάκος διαρκεί από 15 έως 20 λεπτά και δεν θα πρέπει να κοιμόμαστε παραπάνω.
 • Πρόκειται για την ιδανική διάρκεια ύπνου για να ξυπνάμε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και ξεκούραστοι.
 • Περισσότερος ύπνος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: ξυπνάμε κουρασμένοι και αργότερα δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

Ένας απογευματινός υπνάκος βοηθάει επίσης στη ρύθμιση των κύκλων του σώματός μας και του εσωτερικού μας ρολογιού.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι, αν κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κλειδί είναι να «μάθετε» στον εγκέφαλό σας να ρυθμίζεται. Πρέπει να ακολουθήσετε αυτήν τη συμβουλή με συνέπεια.

Όμως μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη δυσκολία στον ύπνο και ποιες κλινικές στρατηγικές θα πρέπει να εφαρμόσετε αν πάσχετε από χρόνια αϋπνία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει