Χρυσόγονος στο Marconi 96,1: Η μεθόδευση στην υπόθεση Novartis παραπέμπει στην περίοδο Τρικούπη – Δηλιγιάννη στον 19ο αιώνα

ΗΧΗΤΙΚΟ: «Τσίπρας και ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεταλλαχθεί σε κάτι που είναι πιο παλιό από το παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο οι ίδιοι καταγγέλλουν – Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει επόμενο βήμα…»

Στο Radio Marconi 96,1 F.M. και στην εκπομπή του Αντώνη Κουμιώτη μίλησε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος, δηλώνοντας απογοητευμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν αντιμετώπισε το πελατειακό κράτος, εκτίμησε ότι η ουσιαστική έξοδος από το τούνελ των μνημονίων δεν είναι κοντά, ενώ μιλώντας για μεθόδευση στην υπόθεση Novartis, παρέπεμψε στην περίοδο Τρικούπη – Δηλιγιάννη στον 19ο αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερθείς στην υπόθεση Novartis είπε χαρακτηριστικά: «Βλέπω με πραγματικά μεγάλη απογοήτευση να ακολουθούνται πρακτικές οι οποίες παραπέμπουν στον 19ο αιώνα. Αυτό που θα γίνει, όπου θα κλείσει η όλη ιστορία με την προανακριτική για την υπόθεση Novartis, διότι θα διαπιστώσει στην πραγματικότητα το προφανές, ότι δηλαδή η βουλή δεν μπορεί πλέον να ασκήσει δίωξη λόγω παραγραφής, αυτό λοιπόν δεν είναι καινούργιο δυστυχώς, είναι πιο παλιό από το παλιό. Το σημερινό πολιτικό σύστημα το οποίο το καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας ως παλιό, έχει τις ρίζες του από το 1909 μέχρι το 1918, η ρίζα της μεθόδευσης αυτής που ακολουθήθηκε στην υπόθεση Novartis όμως είναι πιο πίσω, πάει στην περίοδο Τρικούπη και Δηλιγιάννη, όπου ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης μέγας ρουσφετολόγος του 19ου αιώνα και αντίπαλος του εκσυγχρονιστή Χαριλάου Τρικούπη, είχε παραπέμψει τον Χαρίλαο Τρικούπη, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ακριβώς μετά την πάροδο μερικών μηνών, αυτό ακριβώς που γίνεται και τώρα, ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για παραπομπή».

Αναφορικά με την πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες, ο κ. Χρυσόγονος εκτίμησε: «Η ουσιαστική έξοδος από το τούνελ των μνημονίων δεν είναι κοντά. Εννοώ η είσοδος της χώρας σε τροχιά βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, διότι κατά τα άλλα το αν τυπικά θα είμαστε σε πρόγραμμα ή αν θα το λέμε προληπτική γραμμή στήριξης ή αν απλώς είμαστε αντιμέτωποι με τις κεφαλαιαγορές απέναντι στις οποίες τα περιθώριά μας θα είναι εξίσου ή και ακόμα πιο στενά απ’ ότι με τους κρατικούς δανειστές, μικρή διαφορά θα έχει για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, για τον Έλληνα πολίτη».

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό που χρειάζεται η χώρα, ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε: «Πάντως το βέβαιον είναι ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση και όταν λέω ισχυρή κυβέρνηση εννοώ κυβέρνηση πρωτίστως με ισχυρό κοινωνικό έρισμα, προφανώς δεν το έχουν δυο κόμματα εκ των οποίων αν γινόταν σήμερα εκλογές τουλάχιστον με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων το ένα θα βρισκόταν κάπου στος 25% και το άλλο θα βρισκόταν εκτός βουλής. Χρειαζόμαστε λοιπόν ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρό αναπτυξιακό προσανατολισμό, δηλαδή να κάνει αυτά τα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν για να αποδομηθεί το πελατειακό σύστημα και να εκσυγχρονιστεί το κράτος, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς κολλήματα σε ένα παρελθόν το οποίο πλέον δεν αποδίδει».

Αναφερόμενος στην απογοήτευσή του για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Απογοητευμένος αισθάνθηκα σε έναν βαθμό ήδη από τις κινήσεις στην πορεία που έγιναν προς τις εκλογές, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπου θα έπρεπε να είχαν γίνει διαφορετικά πράγματα και έπρεπε να είχε αποφευχθεί η βαρουφακιάδα του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά αυτά είναι πράγματα του παρελθόντος. Στοίχισαν βέβαια και εξακολουθούν να στοιχίζουν στη χώρα, σε επώδυνα μέτρα. Αλλά το χειρότερο για εμένα είναι αυτά που έγιναν μετά το καλοκαίρι του 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι απορροφημένος από την διαπραγμάτευση με τους δανειστές, συνήφθη μία συμφωνία καλή, κακή, αλλά εν πάσει περιπτώσει τουλάχιστον εκείνο που θα ανέμενα εγώ και νομίζω και κάθε καλόπιστος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί μου, θα ήταν η καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος. Αυτό είναι που ουσιαστικά περίμενα εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο δεν βλέπουμε την καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος, της οικογενειοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της ρουσφετολογίας κλπ., αλλά βλέπουμε τα ίδια πράγματα να γίνονται με ακόμα πιο απροσχημάτιστο και χειρότερο τρόπο. Από διορισμούς προσώπων ανίδεων σε θέσεις στον δημόσιο τομέα, από οικογενειοκρατία που παίρνει τη μορφή ακόμα και συζύγων στο υπουργικό συμβούλιο, πράγμα που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν απ’ ότι θυμάμαι, από μεθοδεύσεις για τον έλεγχο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες απεδείχθησαν βραχύβιες διότι κατέπεσαν στο ΣτΕ και χίλια δυο άλλα, τα οποία δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεταλλαχθεί πάρα πολύ γρήγορα σε κάτι που είναι πιο παλιό από το παλιό πολιτικό σύστημα το οποίο οι ίδιοι καταγγέλλουν».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αύριο στην πολιτική του πορεία, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε με νόημα: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός εγώ, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει επόμενο βήμα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει