Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει καμία συναλλαγή για Προσφυγικό – χρέος

Η Ελλάδα υποστήριξε σταθερά τη θέση που έχει υιοθετήσει από το 2015, όταν προέκυψε η προσφυγική κρίση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, ενώ όσον αφορά την κυβέρνηση επανέλαβε ότι «είναι απολύτως συμπαγής και θα εξαντλήσει την τετραετία».

Μιλώντας στο ρ/σ Alpha, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση δύο διαφορετικών αντιλήψεων: από τη μια, η θέση που εκφράστηκε από την Αυστρία και τις χώρες του Βίζεγκραντ, που θα οδηγούσε σε μια Ευρώπη φρούριο, με νέους συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα οδηγούσαν στη δημιουργία ρωγμών, αλλά και αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, μια αυταρχική πολιτική που δεν σέβεται δημοκρατικές διαδικασίες και τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Από την άλλη πλευρά «ήταν οι χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που υπερασπίζονται την αλληλεγγύη» είπε, προσθέτοντας, πάντως, πως αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των οικογενειών, θα υπάρξει αποσυμφόρηση στη χώρα.

«Ακούγονται ακατανόητες κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει καμία συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με τις τοποθετήσεις ότι η κυβέρνηση υποχωρεί στο Προσφυγικό για το χρέος, ενώ σχετικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στους «Financial Times» και αν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διμερείς συμφωνίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε σαφές πως δεν υπάρχει καμία σχέση με διμερείς συμφωνίες, αλλά με το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει μέτρα και αντίμετρα για να περιοριστούν οι δευτερογενείς εισροές στη Γερμανία».

Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα της ΝΔ, αλλά και τη διαφωνία μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Δεν μπορώ να σχολιάζω τις δημοσκοπήσεις, καθώς κινούνται σε ένα αρρύθμιστο πλαίσιο. Εκτιμώ πως η συμφωνία των Πρεσπών θα λειτουργήσει πολιτικά προς όφελος της κυβέρνησης και πως θα δώσει αξιοπιστία και ισχύ στη χώρα μας».