Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Δάνεια με το σταγονόμετρο μετά από εξονυχιστικό έλεγχο

Την προθυμία των τραπεζών να στηρίξουν με κεφάλαια τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εκφράζουντους τελευταίους μήνες διοικητικά στελέχη των συστημικών τραπεζών, που επισημαίνουν ωστόσο ότι η ζήτηση κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Το βασικό πάντως, όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η διαδικασία ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας των υποψήφιων δανειοληπτών πλέον είναι πολύ αυστηρότερη.

Η βασική διαφορά έγκειται στο ότι λαμβάνονται αποκλειστικά υπόψη μόνον τα εισοδήματα που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση, ενώ οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι και πιστοληπτικά εντάξει.

Εξάλλου δίνεται μεγαλύτερη έμφαση και αξιολογούνται πολύ αυστηρότερα τα δεδομένα που εμφανίζονται όχι μόνον στην αποκαλούμενη μαύρη λίστα του «Τειρεσία», αλλά και στο αρχείο του «Τειρεσία» που καταγράφει γενικότερα τη συμπεριφορά αποπληρωμής των υποχρεώσεων του τραπεζικού πελάτη.

Για τον λόγο αυτό, οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αξιολογείται διαχρονικά η συμπεριφορά αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους.

Ακόμη και μερικές ημέρες συστηματικής καθυστέρησης πληρωμής της δόσης μιας κάρτας παίζουν ρόλο στον τελικό «βαθμό» που θα πάρουν στη διαδικασία πιστοληπτικής τους αξιολόγησης.

Επιπλέον οι υποψήφιοι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρηματοδότησης του 100% της αξίας αγοράς ενός ακινήτου, όπως ίσχυε πριν από την κρίση, αλλά η ιδία συμμετοχή του κατά τουλάχιστον 25% αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση.

Εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός ότι η συνολική δανειακή έκθεση του υποψήφιου πελάτη στο τραπεζικό σύστημα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός του.

Οι τράπεζες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη συνολική σχέση που διατηρούν με έναν υποψήφιο δανειολήπτη αξιολογώντας πολύ θετικά στη σχετική διαδικασία την ύπαρξη καταθέσεων που δυνητικά μπορεί να γίνουν εγγύηση, απλοποιώντας και κάνοντας ταχύτατη την εγκριτική διαδικασία.

Επίσης, αξιολογούν θετικά την ύπαρξη άλλων επενδυτικών προϊόντων, τη διατήρηση μισθοδοτικού λογαριασμού και γενικότερα τον αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που έχει ένας πελάτης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει