ΔΙΔΑΠ: Γίνεται «δεύτερη ΕΥΠ» με πολλαπλάσιες δυνατότητες

Σε «δεύτερη ΕΥΠ» εξελίσσεται η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ), 

αποκτώντας αυτονομία τόσο σε χωροταξικό, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. H υπηρεσία μετακομίζει από τον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου βρίσκεται σήμερα, σε νεόδμητο κτίριο στον Δήμο Περιστερίου, ενώ υπερδιπλασιάζει τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Ως ένας από τους βασικούς λόγους για τη μεταφορά της υπηρεσίας σε νέο κτίριο με σύγχρονες υποδομές, φέρεται -σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή- η αδυναμία των συστημάτων της ΓΑΔΑ να υποστηρίξουν τον μεγάλο όγκο νόμιμων παρακολουθήσεων και επεξεργασίας στοιχείων. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου αποκάλυψε στην εφημερίδα, ότι με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων από τη Μ. Βρετανία το σύστημα άρσης απορρήτου της υπηρεσίας, ο λεγόμενος “κοριός”, αναβαθμίζεται όχι μόνο σε ό,τι αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και την τεχνολογία γεωεντοπισμού.

Η ΔΙΔΑΠ δημιουργήθηκε το 2014 με αποστολή να λειτουργεί ως “τράπεζα” πληροφοριών: να συλλέγει απ’ όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας. Όπως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και φυσικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, διαθέτει σύστημα επισυνδέσεων και προηγμένο λογισμικό για την επεξεργασία του μεγάλου όγκου πληροφοριών που συγκεντρώνει.

Το 2016 εξασφάλισε κονδύλι ύψους 820.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας στο πλαίσιο προγράμματος για τη δημιουργία “σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων” και την “προμήθεια εξειδικευμένου λογισμικού διασύνδεσης βάσεων δεδομένων”. Στη δημόσια πρόσκληση που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” πέρυσι το καλοκαίρι, ως αντικείμενο του έργου περιγράφεται “η κατάλληλη διαμόρφωση χώρου που θα είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και εξειδικευμένες λογισμικές εφαρμογές, οι οποίες θα επιτρέπουν την άμεση, πλήρη και ακριβή υποστήριξη σε έρευνες κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας”.

Το διάστημα που ακολούθησε και κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού αποφασίστηκε η ΔΙΔΑΠ να μετεγκατασταθεί σε νεόδμητο κτίριο κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου. Οι εργασίες στο εσωτερικό της εγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ, η μετακόμιση θα ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου.

“Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της υπηρεσίας θα υπερδιπλασιαστούν, καθώς το κτίριο της ΓΑΔΑ δεν μπορούσε να “σηκώσει” τη λειτουργία της υπηρεσίας”, δήλωσε στην Καθημερινή αρμόδιος αξιωματικός. Η ίδια μάλιστα πηγή αποκάλυψε ότι η ΔΙΔΑΠ αναπτύσσει την υποδομή για τη λειτουργία του συστήματος PNR, την καταχώριση δηλαδή των ονομάτων επιβατών διεθνών πτήσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει