Eκδήλωση-συζήτηση: «Επιστήμη και Κοινωνία: τι, πώς, ποιοι, για ποιους;» την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών ΠΘ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30μμ, στο αμφ. Σαράτση του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, με θέμα «Επιστήμη και Κοινωνία: τι, πώς, ποιοι, για ποιους;».

Ποια επίδραση έχει η επιστημονική έρευνα όταν διεξάγεται αποσυνδεδεμένα από τις κοινωνικές συνθήκες και τις ανάγκες που αυτές δημιουργούν; Μπορούν οι επιστήμονες και ερευνητές να επιδράσουν στη διαμόρφωση των κοινωνικών συνθηκών; Πώς μπορούν οι ίδιες οι κοινωνικές συνθήκες να τροφοδοτήσουν και να προσανατολίσουν την επιστημονική δραστηριότητα; Η επιστημονική έρευνα μπορεί να συνεχίζεται αναπόσπαστη ανεξάρτητα από τις επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες; Τα ερευνητικά ερωτήματα, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών, οφείλουν να επικαθορίζονται από ευρείες κοινωνικές ανάγκες; Οι επιστήμονες και οι ερευνητές οφείλουν να έχουν κοινωνικό πρίσμα στην έρευνά τους;

Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα ερωτήματα που θα επιχειρηθεί να προσεγγιστούν στη συζήτηση που θα ανοίξουν οι πανεπιστημιακοί Αλέξης Μπένος και Δημήτρης Πατέλης.

Ο Αλέξης Μπένος είναι Καθηγητής «Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει να παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό και διδακτικό του έργο, ενώ επίσης έχει πολύμορφη και πολύχρονη παρουσία σε κοινωνικό, κινηματικό και πολιτικό επίπεδο αναφοράς. Είναι μέλος της διοίκησης της Διεθνούς Ένωσης για την Πολιτική Υγείας (IAHP) καθώς και του παγκόσμιου Κινήματος των Λαών για την Υγεία (PHM). Σήμερα είναι μέλος της Θεματικής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Δραστηριοποιείται στα κοινωνικά κινήματα συμμετέχοντας ενεργά στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, ενώ στηρίζει και το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Ο Δημήτρης Πατέλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής «Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης» στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Είναι μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας» και του Ομίλου Μελέτης Επαναστατικής Θεωρίας. Εκτός απ’ το ερευνητικό και διδακτικό του έργο, έχει πλούσια και πολύμορφη παρουσία σε πολιτικά, κοινωνικά και κινηματικά δρώμενα. Το 2012, μετά από ενέργειες του πρώην πρύτανη Ι. Γρυσπολάκη παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο για πανεπιστημιακούς -με το ερώτημα της απόλυσης- για «διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού δασκάλου», λόγω της δημόσιας κριτικής που άσκησε στις πολιτικές βίαιης υπαγωγής της επιστήμης και του πανεπιστημίου στο κεφάλαιο, στις πρυτανικές αρχές, στις κεντρικές και στις τοπικές αρχές εξουσίας. Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανέπεμψε -κατά πλειοψηφία- την υπόθεση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος, λόγω τυπικού κωλύματος (παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας κατά τη δίωξη).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει