Ε.Ε.: Νομοθεσία για προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στο Ιράν

Τη λύπη της για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης εξέφρασε η Ε.Ε., ενώ ανακοίνωσε ότι τίθεται σε ισχύ νομοθεσία για την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στο Ιράν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε νόμιμες δοσοληψίες με το Ιράν, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, καθώς και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο λεγόμενος νόμος «μπλοκαρίσματος» είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996 προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Κούβας, της Λιβύης και του Ιράν, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Η επικαιροποίησή του εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών στις 16 Ιουλίου.

Απαγορεύει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τα εξωχώρια αποτελέσματα των αμερικανικών κυρώσεων υπό την απειλή ποινών που θα ορίσει κάθε κράτος μέλος.

«Αναμένουμε από το Ιράν να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως όλες τις πυρηνικές δεσμεύσεις του που απορρέουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA, η επίσημη ονομασία της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας)», προστίθεται στην ανακοίνωση.