Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

ΕΕΕ: Επαφές με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον για την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της ναυτιλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (EEE), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Θεόδωρο Βενιάμη, στην Ουάσιγκτον. Στόχος ήταν η ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της ναυτιλίας για το αμερικανικό και διεθνές εμπόριο και την κοινή ευημερία.

«Η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία ελέγχει περισσότερο από το 20% του παγκόσμιου στόλου, καθώς και της αναντικατάστατης υπηρεσίας που παρέχει σταθερά στην αμερικανική οικονομία, χαίρει ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης από κορυφαίους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και διοίκησης και από μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου» τόνισε ο κ. Βενιάμης, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τη θερμή υποδοχή που έλαβε η αντιπροσωπεία, καθώς και τις ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις που έγιναν.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα πλοία και το σχετικό αποτέλεσμα της πρόσφατης συνεδρίασης της MEPC 72 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, το ανώτατο όριο θείου, 0,5%, στα ναυτιλιακά καύσιμα από το 2020, η εφαρμογή των κανονισμών διαχείρισης του έρματος πλοίων, η Συμφωνία της Βασιλείας και η χρηματοδότηση της ναυτιλίας, το σημαντικό πρόβλημα της μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης δια της θάλασσας, καθώς και η ανάγκη να διατηρηθούν η αρχή για ελεύθερες και ανοικτές αγορές και η αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού στο παγκόσμιο εμπόριο. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σχετικά με τη χρησιμότητα να συνεχιστεί ένας ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος για τα παραπάνω θέματα.

Η αντιπροσωπεία απαρτιζόταν επιπλέον από τους κ.κ. Γ. Αγγελόπουλο, Αντιπρόεδρο της ΕΕΕ, Ι. Κ. Λύρα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Δ. Φαφαλιό, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΕ, Κ. Πέππα, Διευθύντρια της ΕΕΕ και Δρ. Μητρούση, Σύμβουλο.

Συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την την υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ,Ιλέιν Τσάο, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Τζέφρι Ρόζεν και τον διοικητή για Ναυτιλιακά Θέματα (MARAD), Ναύαρχο Μαρκ Μπάζμπι. «Η υπουργός έδειξε εκτίμηση και πλήρη κατανόηση της διαχρονικής δέσμευσης της ελληνικής ναυτιλίας προς τις ΗΠΑ ως τον πιο αξιόπιστο και μακροχρόνιο εταίρο της»  δήλωσε ο κ. Βενιάμης

Η ΕΕΕ επισκέφθηκε επίσης το αρχηγείο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Ναύαρχο Paul Zukunft και το επιτελείο του. Η παραδοσιακά άριστη συνεργασία και η κοινή αντίληψη πολλών θεμάτων επαναβεβαιώθηκε.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕΕ συναντήθηκε επίσης με εξέχοντα πρόσωπα της αμερικανικής κυβέρνησης και των αρχών της, μεταξύ των οποίων, τον Αλεξάντερ Γκρέι, ειδικό σύμβουλο του Προέδρου Τραμπ και αναπληρωτή διευθυντή στο Γραφείο του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο και τη Βιομηχανική Πολιτική,· τους κ.κ. Άνρτριου Ρόλο και Άντριου Λόρεντς, διευθυντές για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, τον Χιούγκο Γιον, αναπληρωτή υφυπουργό Μεταφορών στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ·. Επιπλέον, η ΕΕΕ είχε συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

Όλοι οι συμμετέχοντες από την αμερικανική πλευρά εξήραν την υψηλή απόδοση της ελληνικής ναυτιλίας επί δεκαετίες. Έδειξαν, επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην τρέχουσα ρευστή και αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

«Η επίσκεψη αυτή ενίσχυσε τους ισχυρούς και γνήσιους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ, επιβεβαίωνοντας τη σταθερή δέσμευσή μας για παροχή αξιόπιστων, αποδοτικών και ποιοτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών στον κόσμο» τόνισε ο κ. Βενιάμης.