Εύκολοι τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση νερού

Το νερό είναι η πιο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη μας. Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων. Το νερό (Η2Ο) αποτελείται από 2 άτομα υδρογόνου(Η) και 1 άτομο οξυγόνου(Ο).

Οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί αλλά και πολλοί σύγχρονοι αναπτύχθηκαν δίπλα σε πηγές νερού π.χ. ο Αιγυπτιακός πολιτισμός, η πόλη του Λονδίνου.

Το νερό στις μέρες μας γίνεται όλο και πολυτιμότερο λόγω της υπερεκμετάλλευσης, της ρύπανσης, της αλλαγής του κλίματος αλλά και της άνισης κατανομής.

Θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύτιμο αλλά και σπάνιο είναι το νερό.

Παρακάτω παραθέτω μερικούς εύκολους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης του νερού.

Βράστε μόνο όσο νερό χρειάζεστε. Χρησιμοποιήστε το φλιτζάνι σαν μεζούρα για να έχετε ακριβώς όσο νερό θέλετε.

Φυλάξτε βραστό νερό. Γεμίστε ένα θερμός με βραστό νερό και χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή των ζεστών σας ροφημάτων, αντί να βράζετε νερό κάθε φορά.

Φυλάξτε δροσερό νερό. Βάλτε ένα μπουκάλι ή μια κανάτα με νερό στο ψυγείο. Έτσι, δε θα χαλάτε νερό περιμένοντας να κρυώσει για να το πιείτε.

Πλύσιμο πιάτων στο χέρι. Αντί να πλένετε με τη βρύση ανοιχτή βουλώστε το νεροχύτη ή χρησιμοποιήστε μια λεκάνη με νερό.

Πλύσιμο λαχανικών και φρούτων. Τα πλένουμε σε μια λεκάνη και όχι αφήνοντας τη βρύση να τρέχει.

Κλείνετε πάντοτε καλά τη βρύση. Δέκα σταγόνες νερό το λεπτό ισοδυναμούν με 2 τόνους χαμένο νερό το χρόνο.

Κάντε ένα ντους αντί να γεμίζετε τη μπανιέρα. Για το μπάνιο στη μπανιέρα καταναλώνετε πολύ περισσότερο νερό σε σχέση με ένα γρήγορο ντους. Προσπαθήστε όμως το ντους σας να μη διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά γιατί τότε καταναλώνετε τόσο νερό όσο και αν γεμίζατε την μπανιέρα.

Κλείνετε τη βρύση κατά τη διάρκεια του ντους.

Κλείνετε τη βρύση όσο πλένετε τα δόντια σας.

Κλείνετε τη βρύση όσο πλένετε τα χέρια σας.

Κλείνετε τη βρύση ενώ ξυρίζεστε.

Τραβώντας το καζανάκι. Με κάθε τράβηγμα καταναλώνονται 12 λίτρα νερό. Για να μειώσετε την ποσότητα νερού βάλτε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό στο καζανάκι. Αν φτιάχνετε καινούριο μπάνιο εγκαταστήστε καζανάκι με 2 κουμπιά και επιλέξτε κάθε φορά το πιο κατάλληλο.

Ελέγξτε το καζανάκι.Ρίξτε λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στο καζανάκι. Αν στάξει στη λεκάνη, έχετε διαρροή.

Ελέγξτε για διαρροή. Ελέγξτε τον μετρητή νερού στην αρχή και στο τέλος ενός διαστήματος 2 ωρών που δε χρησιμοποιείται καθόλου νερό. Αν οι μετρήσεις διαφέρουν έχετε διαρροή. Επιδιορθώστε την άμεσα.

Πότισμα των φυτών σας. Μπορείτε να συνδέσετε ένα κουβά με την υδρορροή και να μαζεύετε το νερό της βροχής με το οποίο θα ποτίζετε.

Πλύσιμο βεράντας. Χρησιμοποιείτε κουβά και όχι το λάστιχο για το πλύσιμό του δαπέδου.

Πλύσιμο αυτοκινήτου. Αποφύγετε να το πλένετε με το λάστιχο. Χρησιμοποιήστε κουβά.

Στις διακοπές. Ζητήστε να μη σας αλλάζουν τις πετσέτες και τα σεντόνια κάθε μέρα εκτός και αν είναι απαραίτητο. Τα πλυντήρια ρούχων καταναλώνουν περίπου 100-150 λίτρα νερό για κάθε πλύση.

Ενημερώστε. Βρείτε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε σχετικά με το νερό και την προστασία του. Ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Εξοικονομείστε. Ξοδέψτε την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού στην καθημερινότητα σας.

Πράξτε. Εφαρμόστε όσα μάθατε στην καθημερινότητά σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει