Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Εύσημα από τον πρίγκιπα Κάρολο για τη συμβολή της Εκκλησίας

Ημέρα πλήρους δραστηριότητας ήταν η δεύτερη της επίσημης επίσκεψης του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα, στην Ελλάδα.

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε η ημίωρη συνάντηση του πρίγκιπα Καρόλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, χθες το πρωί.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που με δεχτήκατε σε αυτόν τον χώρο και είναι μεγάλη χαρά για μένα που σας συναντώ» τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος, για να επισημάνει: «Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχω επισκεφθεί το Άγιον Όρος σε διάφορες περιστάσεις και πολλές μονές στη Ρουμανία. Και έχοντας κάνει αυτό, έχω πλέον ιδιαίτερη εκτίμηση και κατανόηση για τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Γνωρίζω, επίσης, ότι υπό την ηγεσία σας έχουν γίνει πολλά μέσω της “Αποστολής” για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή την εποχή το έχουν ανάγκη. Και, αν μου επιτρέπετε, είμαι γεμάτος θαυμασμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες… Θα μεταφέρω το μήνυμά μου στον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και πιστεύω ότι και εκείνος θα θελήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα».

Ο κ. Ιερώνυμος πρόσφερε στον πρίγκιπα Κάρολο μια εικόνα της Παναγίας, ενώ ο πρίγκιπας της Ουαλίας ανταπέδωσε με μια οικογενειακή φωτογραφία.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ζήτησε να πληροφορηθεί για τον τρόπο οργάνωσης του Κλήρου στην Ελλάδα, με τον Αρχιεπίσκοπο να εξηγεί ότι το σύστημα των σχέσεων πολιτείας και Εκκλησίας στην Ελλάδα είναι διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε ουσιαστικά και πρακτικά το κράτος να είναι αυτό που εκπαιδεύει τους κληρικούς, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στον πρίγκιπα Κάρολο.

Επίσης, ενδιαφέρθηκε να μάθει εάν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, το 2016, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, συναντήθηκε μαζί του, με τον κ. Ιερώνυμο να τον πληροφορεί ότι δεν τον επισκέφθηκε, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, από τον πρίγκιπα Κάρολο να παραμείνει μόνιμα στην Αθήνα η νυν πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, που έχει κερδίσει τους πάντες με την ευρεία ελληνομάθειά της και την εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, τον πρίγκιπα Κάρολο περίμενε στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, με την οποία περπάτησαν στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, επισκέφθηκαν τους ναούς της Αγίας Ειρήνης και Εισοδίων της Θεοτόκου στην Καπνικαρέας. Μάλιστα, αγόρασαν κουλούρια από πλανόδιο πωλητή και ήπιαν καφέ σε καφετέρια της περιοχής, συνομιλώντας με πολίτες και ξένους τουρίστες.

Ακολούθως, ο πρίγκιπας Κάρολος μετέβη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, όπου και κατέθεσε στεφάνι, τιμώντας τη μνήμη των 2.067 πεσόντων στρατιωτών της Κοινοπολιτείας από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1941 και μετά το 1944.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο, επισκέφθηκε το θωρηκτό «Αβέρωφ» στο Φάληρο και την τριήρη «Ολυμπιάς». Προηγουμένως, είχε επισκεφθεί το βρετανικό πολεμικό σκάφος HMC Valiant, το οποίο συμμετέχει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, όπως και το πολεμικό πλοίο HMS Echo, που επίσης συμμετέχει στη νατοϊκή δύναμη που περιπολεί στο Αιγαίο.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου παρέστη σε δεξίωση για τη λήξη των εργασιών συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Βρετανικό Συμβούλιο και η Βρετανική Πρεσβεία, για τη διασυνοριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit.

Η δούκισσα της Κορνουάλης, ακολουθώντας δικό της πρόγραμμα, επισκέφθηκε τη Μονή Καισαριανής, όπου την υποδέχτηκε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και την ξενάγησε στους χώρους της μονής, ενώ συμμετείχε σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές από τη σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.

Κύριο θέμα ήταν το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Η δούκισσα της Κορνουάλης διάβασε στους μαθητές από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο το Κεφάλαιο 6 του βιβλίου. Ακολούθησε η ανάγνωση του ίδιου κεφαλαίου στα ελληνικά, από την κ. Κονιόρδου. Οι μαθητές παρουσίασαν την αντίστοιχη θεατρική σκηνή.

Το απόγευμα, η δούκισσα της Κορνουάλης επισκέφθηκε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αθηναίων, όπου την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος και την ενημέρωσε διεξοδικά για τον τρόπο λειτουργίας της και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.